ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградска АЕЦ-2 – Активната зона на реактора на първи блок бе заредена с касети-имитатори

15.12.2016

На 10 декември 2016 г. в Първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ-2 завърши операцията по зареждане в реактора на всички 163 имитатори на топлоотделящи сборки.
Това ключово събитие за 2016 г. в строящата се АЕЦ бе изпълнено за по-малко от 8 денонощия.

 

 

Имитационният комплекс с топлотделящи сборки (ТОС) е необходим за моделирането на геометрията на активната зона на реактора и потвърждаването на хидравличните характеристики на реакторната установка.
Имитаторите се използват вместо щатните топлоотделящи сборки (горивни касети) и с точност повтарят конструкцията на реалните ТОС по размер, тегло и конструкцията на материалите (освен ядреното гориво).

Директорът на централата Владимир Перегуда отбеляза, че в сложния процес на зареждане на топлоотделящите сборки са задействани всички направления на работа – транспорт до площадката и в сградата на реактора, системите на технологично управление, механизмите на презареждащата машина, взаимодействието между цеховете и подизпълнителите в строящата се централа.

След потвърждаване на всички характеристики на реакторната установка на Първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ-2 с помощта на имитаторите, ще последва зареждане на ядрено гориво през 2017 година.

Много подробности на: http://www.seogan.ru/v-aktivnuyu-zonu-reaktora-pervogo-bloka-leningradskoiy-aes-2-zagruzili-imitatori-tvs.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари