ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изпитанията на касетите с иновационното СНУП-гориво преминаха успешно в реактора БН-600 на Белоярската АЕЦ

15.12.2016

Експерименталните топлоотделящи сборки (горивни касети), изработени в Сибирския химически комбинат (част от горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ) в рамките на реализиране на проекта „Пробив“, доказаха своята ефективност в хода на реакторните тестове и според резултатите от следреакторните изследвания.

 

 

В СХК са изработени и поставени в реактора БН-600 на Трети енергоблок на Белоярската АЕЦ за реакторни тестове общо 15 експериментални топлоотделящи сборки (горивни касети) със смесено нитридно уран-плутониево гориво (СНУП).
Те се различават помежду си по типоразмерите на твеловете и конструкционните материали.

По време на реакторните тестове експерименталните сборки с новия вид гориво бяха облъчени в активната зона на реактора на бързи неутрони на промишлено ниво на мощност в Белоярската АЕЦ.

Следреакторните изследвания на двете комбинирани експериментални ТВС (КЭТВС-1 и КЭТВС-6) със смесено нитридно и оксидно уран-плутониево гориво са показали, че няма дефекти в конструктивните елементи и сборките са запазили целостта си.

Получените резултати дават основания за продължаване на работата по обосновката за използване на горивото при създаване на реакторната установка БРЕСТ-ОД-300.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2016/12/14/70875

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари