ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нещатна ситуация в щатен режим: НВАЕЦ разследва причините за отказа на турбогенератора на шести енергоблок – подробности

05.12.2016

 Отказът на турбогенератора и последвалото го изключване на шести енергоблок от електрическата мрежа, което стана на 10 ноември по време на изпитания, направиха автоматично централата главен нюзмейкър на месеца.

Пресата плашеше читателите с взрив и разбита машинна зала (МЗ).
Публиката кълве на сензации, а журналистите обичат да я залъгват.
По тази причина, когато след шести блок бе спрян за ремонт четвърти, всички започнаха да търсят взаимната връзка.

Ръководството на централата покани представителите на СМИ лично да се убедят, че в МЗ не е имало никакъв взрив.

Според думите на заместник главният инженер на НВАЕЦ Сергей Смирнов , отговарящ за цялото електрооборудване на централата, причината е късо съединение в намотката на статора за вртеме 57 милисекунди.
Взето е решение за преместване статора на аналогичния генератор от седми енергоблок на шести. Работата по подмяната на статора вече е в ход.

Журналистите имаха среща със заместник генералния директор на «Росэнергоатом» и директор на НВАЕЦ Владимир Поваров, който обстойно отговори на всичките им въпроси.
Предлагам ви пълна дешифровка на отговора на основния журналистически въпрос.

Владимир Петрович, ние бяхме на шести енергоблок. Благодарим за възможността да видим всичко със собствените си очи, вместо да разчитаме на слухове и предположения.
Все пак бихме искали да чуем Вашата оценка за ситуацията.

Случи се неприятна ситуация, свързана с междуфазно късо съединение в намотката на статора на генератора.
Този генератор е пилотен образец, такива генератори още няма. Той е преминал серия от изпитания в завода.

Причината за този дефект ще бъде определена от комисия.
В състава на представителната комисия, която изяснява причините за отказа на ТГ, са включени представители на завода «Силовые машины», разработчикът на това оборудване, на концерна «Росэнергоатом», нашата експлоатираща организация

Всичките защити отработиха правилно. Заработи резервният дизелов агрегат на централата, сработиха защитите.
Това не даде възможност процесът да се развие в режим на нещатна ситуация – да бъде повредено оборудването, като: трансформатори, резервни трансформатори, изключватели. С други думи, целият комплекс от оборудване, което е предназначено за предаване на електроенергията в енергийната система.

Това, че защитите са отработили правилно, това е добре, доколкото такъв режим предполага, че сработват включително и системите за безопасност, които преведоха реактора в безопасно състояние.
Реакторът беше спрян, а за да се отнеме огромното количество остатъчна топлинна енергия, са отработили включително и устройствата за освобождаване на парата. Проектният алгоритъм за сработване на защитите е бил реализиран изцяло.
Всяко нарушение ние оценяваме от гледна точка на действията на оперативния персонал. Грешки в работата при нас не са фиксирани.

Всяко нарушение, което се случва в централата се отчита съгласно правилата за разследване и има определена градация. Случилото се характеризира като произшествие «П06».
Ние изпращаме оперативно съобщение в кризисния център на концерна «Росэнергоатом» в рамките на 1 час. До 24 часа изготвяме предварително съобщение с анализ на нарушенията в работата. Известяваме за това Ростехнадзор и Министерството на извънредните ситуации.
Всичко, което е свързано с оповестяване на контролиращите и надзорните органи, бе изпълнено съгласно нашите отраслови процедури. После започнаха всякакви интерпретации.
Всъщност, ние много пъти сме спирали енергоблока на етапа на опитно-промишлена експлоатация. Той бе спиран планово, щатно, когато изключвахме оборудване, или когато трябваше да сменяме оборудване.
Изключвали сме, например, турбогенератора от мрежата или сме проверявали действието на системите за безопасност. Където се извършват изпитания – това не предизвиква никакви въпроси.
Но тук имаше, струва ми се, има малко недостоверна информация: машинната зала е изкормена – апокалиптична картина. В действителност, вие се убедихте, че всичко това не е така.

Какво правим сега с генератора?
На първо място, за да се изясни причината, работи комисията, за която вече споменах. Тя има ясен план за действия: тя анализира всичко, което са фиксирали нашите микропроцесорни системи. Анализират се конструктивните елементи, тези елементи, които са били повредени вътре в статора на генератора.

Извършва се систематична работа за изясняване на причините, за да се вземе решение за по-нататъшната съдба на статора. Очевидно е, че най-бързият начин за възстановяване на производството на електроенергия – това е замяната на статора.
А повреденият статор трябва да бъде изпратен на завода за пълен преглед и възстановяване, за да може отново да функционира в състава на блока. Сега е работи по тези операции.

На седми блок е монтиран точно същият статор. Тези статори и генератори са уникални.
Това е така нареченият генератор “три води”, където с вода се охлажда активната стомана на статора, намотката на статора и самия ротор. Докато на трети, четвърти и пети енергоблок на нашата централа – генераторите са с водородно охлаждане.

Процедурата за замяна съвсем не е обикновена задача. Трябва много ясно да се планира реда на дейностите от гледна точка на демонтажа. Това са товароподемните механизми, специалните трейлъри, с които ще се извършва придвижването. Тази работа вече също е организирана.

Още днес започваме да демонтираме статора от седми енергоблок с цел да го поставим на шести блок.

Останалите подробности от интервюто можете да прочетете на: http://www.abireg.ru/print/n_57659.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари