ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – още един блок получи разрешение за ПСЕ над проектните 40 години

17.11.2016

По принцип в Япония след 40 години експлоатация ядрените реактори трябва да се демонтират, но ако енергоблоковете отговарят на изискванията за безопасност, може да се издаде разрешение за продължаване на експлоатацията им.

 

Трети блок на японската АЕЦ “Михама” в префектура Фукуи, който се експлоатира вече повече от 40 години, получи разрешение за продължаване на работата.
Това заяви Комитетът по контрол на ядрената енергетика на Япония.

Съгласно японското законодателство, след 40-годишна експлоатация ядрените реактори трябва да се демонтират, но ако енергоблоковете отговарят на всички изисквания за безопасност, могат да получат разрешение за продължаване срока за експлоатация (ПСЕ).
През юни тази година аналогично разрешение получиха два енергоблока на АЕЦ “Такахама” в същата префектура Фукуи.

Трябва да се отбележи,че двете централи са в режим на студено спиране и за рестартирането им е необходимо разрешението на местните власти и одобрението на населението.
Това японското правителство не винаги успява да получи поради силните антиядрени настроения в обществото след аварията на АЕЦ “Фукушима-1”.

Вече са рестартирани 2 енергоблока на АЕЦ „Сендай“ (префектура Кагошима).
През 2016 година също така се планира да заработи трети енергоблок на АЕЦ “Иката” (остров Сикоку), но процесът на рестартиране на централата върви бавно поради съпротивата на местното население.

Подробности на: http://tass.ru/ekonomika/3787298

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари