ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ влиза в експлоатация с ново гориво

10.11.2016

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще заработи днес с ново, подобрено руско гориво, съобщи заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров:

Минал е пътят на лицензиране, цяла година са преглеждани документите, свързани с използване на това гориво. В момента активната зона на шести блок е заредена със смесено гориво  – ново и старо. Една четвърт от зоната е заредена с новото гориво, а останалите са от старото гориво.

Преминаването към подобреното гориво ще завърши след четири години, а съвсем скоро шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще може да произвежда с около 40 мегавата на час повече ток, каза Станимиров в интервю за „Хоризонт“:

Бяха извършени всички технически дейности, които ще осигурят работата на блока на 104 %. Нещо повече – ние вече сме изменили (първоначално БНР използва думата „подновили“ в публикацията си б.р.) лиценза за експлоатация на шести блок.

Очаква се шести блок да бъде присъединен към енергийната система на страната тази вечер, съобщиха за „Хоризонт“ от Централното диспечерско управление.

Източник: http://bnr.bg/horizont/post/100758638/shesti-blok-na-aec-kozlodui-shte-zaraboti-dnes-s-novo-gorivo

Tags: , ,

One Response to Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ влиза в експлоатация с ново гориво

  1. Красимир Христов on 10.11.2016 at 18:37

    Много е важно да изслушате внимателно звуковия файл, който ще намерите в публикацията на сайта на БНР. Господин Станимиров разказва много съществени неща, които са пропуснати в текста. Няма да съжалявате.

Тема на седмицата

Отворено писмо – Помогнете на Дневен център “Дъга” за деца-аутисти

Преди около 2 години под мотото “Подай ръка на различните деца” стартира кампания на инициативен комитет към Асоциация Аутизъм за набиране на средства за...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

50 години българска атомна енергетика – средношколска конференция

Последни коментари