ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядреният космически двигател ще бъде готов за изпитания в космически условия през 2018 година

31.10.2016

Разработваната в Русия със силите на предприятията от Росатом ядрена енергодвигателна установка от мегаватен клас ще бъде готова за започване на летателни изпитания през ноември 2018 година.

 

 

Сега се появиха съобщения, че Роскосмос вече подготвя предложение за “извършване на изпитания на ключови елементи и системи, включително и на борда на Международната космическа станция (МКС)”.

За справка

Ядрената енергодвигателна установка от мегаватен клас е съвместен проект на група предприятия от “Роскосмос” и “Росатом”, насочен към създаване на енергиен и двигателен модул от нов тип за космически кораби (разгледайте илюстрацията).

Особености на проекта са свързани с използването на специален топлоносител – хелиево-ксенонова смес, тръби от молибденова сплав, гориво (уран) с по-високо обогатяване и температура вътре в реактора до 1500 оС.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари