ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН издаде сборник по повод сътрудничеството с Обединения институт за ядрени изследвания, Дубна

23.10.2016

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при Българска академия на науките (ИЯИЯЕ-БАН) издаде сборник за своето сътрудничество с Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ), Дубна.

Сборникът се издава по повод 60-годишния юбилей на ОИЯИ и е изготвен от учените от ИЯИЯЕ-БАН, от една страна, за да изрази тяхното уважение и признателност към колегите им от ОИЯИ, за топлия прием и всестранната подкрепа при първите стъпки на ИЯИЯЕ-БАН в науката.
От друга страна, това е прекрасен повод за учените от ИЯИЯЕ-БАН да си спомнят и да запазят за дълго най-ярките съвместни моменти в прекрасната приятелска обстановка в Обединения институт за ядрени изследвания, Дубна.

Още от самото създаване на ОИЯИ българските учени и специалисти са тясно свързани с Обединения институт и активно се включват в научните изследвания, като част от тях дори заемат отговорни длъжности в ръководството на ОИЯИ.
Близкото сътрудничество продължава и до днес, като най-голям брой български учени и специалисти работещи в Обединения институт, Дубна са именно от ИЯИЯЕ-БАН.

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при Българска академия на науките благодари сърдечно на РОСАТОМ, Агенцията за ядрено регулиране и Обединения институт за ядрени изследвания, Дубна, както и на всички сътрудници от ИЯИЯЕ-БАН, без чиято подкрепа и съдействие това издание нямаше да достигне до читателите.

 

Б.Р. На мило тържество на 20-ти октомври в сградата на БАН освен този сборник бе представена и книгата на професор Никола Балабанов – ОИЯИ Дубна (през погледа на един български професор).

Директорът на ИЯИЯЕ доцент, д-р Димитър Тонев съобщи, че в скоро време Сборникът в електронен вид на български и руски език ще бъде качен за свободен достъп на сайта на Института.


Има готовност книгата на професор Балабанов също да бъде качена на сайта, но първо трябва да се изчисти въпросът за авторските права.

Моето лично мнение е, че тези издания трябва да получат широк достъп както за българската, така и за рускоезичната ядрена общност – научни работници, преподаватели, студенти и ученици, както и всички работещи в ядрената сфера и закърмени в душите си с ядрената енергия.
За пишещите в тази област братя и сестри от СМИ тези книжки ще бъдат, безспорно, едно добро помагало в работата им.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари