ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от Европейската ядрена конференция ENC 2016 – Балтийската АЕЦ е свързващо звено между енергийните пазари на източна и централна Европа

15.10.2016

От 9-ти до 13-ти октомври във Варшава се проведе Европейската ядрена конференция (ENC 2016).

 

Предлагам ви фрагменти от дискусиите на форума

Виктор Ридел, директор на офиса за международни проекти на „Атоменергопромсбит“, част от руската държавна корпорация „Росатом“.

„Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), които започват да заменят традиционните в Европа, в обозримо бъдеще няма да могат напълно да осигуряват растящите нужди от електроенергия на региона.
Залог за устойчивия енергобаланс е съчетанието на ВЕИ с ядрената енергетика. Заедно те ще позволят да се осигури непрекъснато и ефективно производство на енергия“.

„Така един от най-важните проекти за региона може да се окаже Балтийската АЕЦ, която е не само надежден източник на електроенергия на конкурента цена, но е и свързващо звено между пазарите от Централа и Източна Европа, помагайки за интеграцията на региона“, прогнозира Ридел.
Той подчерта важността на развитието на „умна“ енергийна система, включваща балансиран набор от източници за производство на електроенергия, която е диверсифицирана с различни енергоносители.
Според него в рамките на такава система надеждният и икономичен източник на енергия е “атомът” и той трябва да се използва за покриване на базовото натоварване, като пиковото натоварване може да бъде осигурено от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

В рамките на ENC 2016 се проведе панелна дискусия, посветена на ключовите предизвикателства, свързани с новите проекти в областта на ядрената енергетика.

В хода на събитието големи играчи от европейския енергиен пазар обсъдиха ролята на производството на ядрена енергия в новата действителност на европейския енергиен сектор и бъдещето на новите ядрени проекти.

Дейвид Пауел, вицепрезидент на GEHitachi, също отбеляза значимостта на новите проекти в областта на ядрената енергетика. В изявлението си той акцентира върху това, че реализирането на проекта за АЕЦ „Hinkley Point C“ във Великобритания ще позволи да се създадат близо 30 000 нови качествени работни места.

Според модератора на дискусията, генералният секретар на Европейското ядрено общество Жан-Пол Понселе, в близките години ядрената енергетика ще получи нов импулс за развитие предвид измененията в европейската политика за климата.
На първо място от изпълнението на условията на Парижкото споразумение за климата от европейските страни.
Споразумението определя задълженията на страните-участнички да съдействат за запазване на глобалното повишаване на температурата с 1,5-2 oC.

„Днес само 32% от енергията в целия свят се произвежда от нисковъглеродни източници, 50% – от водни източници, а останалата част – от ядрени.
В близко време Европа, където частта на ядрената енергия е около 27%, ще има нужда от 100-125 GW нови ядрени мощности“, отбеляза Понселе.

Европейската конференция по ядрена енергетика (ENC 2016) е престижен международен форум, който се провежда под егидата на Европейското ядрено общество (ENS).
Конференцията е площадка за открито взаимодействие между представителите на научната общност, ядрената промишленост и хората, отговорни за вземането на политически решения по ключови въпроси, свързани с бъдещото развитие на ядрената енергетика. Тази година конференцията се провефде във Варшава от 9 до 13 октомври.

Подробности на: https://www.euronuclear.org/events/enc/enc2016/index.htm

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари