ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руснаците спират работата по ”Белене”?

17.03.2012

„Атомстройекспорт“ (АСЕ) спира работата по АЕЦ „Белене“. Компанията положи всички усилия, за да се осъществи проекта. Това заяви представителят на АСЕ Олга Цельова.

„Изпълняваме всички ангажименти, въпреки неясната българска позиция“, каза тя. „Неясната позиция на българското правителство относно бъдещото на „Белене“ ни принуди да спрем всички дейности по реализацията на проекта“, добави Цельова, цитирана от БГНЕС. Новината не е потвърдена от втори източник досега.

Тя още веднъж подчерта, че руската компания е принудена да издържа за своя сметка техническия персонал, работещ на площадката. Цельова заяви, че компанията ще намали броят на своите служители на строителната площадка на АЕЦ „Белене“.

По повод проекта за новата АЕЦ премиерът Бойко Борисов каза днес, че докато той е премиер, българо-руска „Белене“ няма да се строи. Той обаче препоръча на този, който зачеркне проекта, да обясни, къде потъват 1.380 млрд. лева, похарчени досега за него. Във връзка с това премиерът е категоричен, че са нужни други инвеститори, за да „диверсифицират“ проекта.

Руската компания е строител на проекта. Миналото лято АСЕ поиска от българската НЕК да плати работите, извършени до момента – по онова време претендираше за 58 милиона евро. В отговор НЕК заяви, че „Атомстройекспорт“ й дължи 60 милиона евро за доставено оборудване. Сега строежът е замразен, а българските власти отложиха решението по въпроса за този месец.

През миналия декември българското правителство пък се отказа от строителството на петролопровода „Бургас-Александруполис”. Тогава съвместният проект с Русия и Гърция бе определен като икономически неизгоден.

Източник: http://banks.dir.bg/2012/03/16/news10760857.html

17.03.2012

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19