ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Тази нощ спират 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”

30.09.2016

Съгласно утвърдения график за планови престой на енергоблоковете на АЕЦ в първите часове на утрешния ден 6-ти енергоблок ще бъде изключен от енергийната система на страната.

 

Спирането на енергоблока е за извършване за планов годишен ремонт (ПГР) и презареждане със свежо ядрено гориво.
По принцип спирането става след подадена и разрешена заявка от енергийния оператор.

Четиво за неспециалистите:

        От няколко седмици блокът работи в режим с постепенно намаляване на топлинната мощност на паро-произвеждащата реакторна установка (ППРУ) със стъпка от около 3%.
Топлинната мощност не се измерва директно. Тя се изчислява от множество топлинно-физични и неутронни параметри, които се измерват непрекъснато в реално време (с малки изключения).

При номинална мощност теоретично връзката между топлинната и електрическата мощност за нашите енергоблокове е 3/1. Тоест 3000 MW топлинна мощност съответства на 1000 MW електрическа. На практика това не е точно така – http://atominfo.bg/?p=6183

Всъщност – реакторната установка работи на мощностен ефект на реактивност.
Това е режим на работа на РУ в края на горивната кампания на ниво на мощност по-ниско от номиналното (но над 70%)  и при нулева концентрация на борна киселина в първи контур за сметка на отделяната при понижаване на мощността положителна реактивност.
При такъв режим се реализира по-пълно изгаряне на горивото, допълнително производство на електроенергия, възможност за изместване на датата на спирането на блока при необходимост и други.

Този режим се използва масово не само за руските (съветски) РУ ВВЕР, но и при всички масови реактори с вода под налягане (PWR) по света.

 

Текущо състояние на електрическата мощност на енергоблоковете на АЕЦ “Козлодуй”

 

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари