ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


България приветства 60-годишния юбилей на МААЕ

29.09.2016

Председателят на АЯР, Лъчезар Костов, изказа приветствие от страна на българската делегация на 60тата сесия на генералната конференция на МААЕ, която се провежда в момента в австрийската столица Виена.

 

В обръщението си към участниците в конференцията, той поздрави новото председателство и новоприетите членове на МААЕ.

Изказа отношение по наболели теми в областта на ядрената сигурност, засягащи ситуацията в Близкия Изток, Израел и Северна Корея.
Изказа задоволство от успешния план за действие, подписан между Е3+3 и Иран, като го нарече “дипломатическо постижение от историческо значение”.

Даде отчет за ползотворното сътрудничество между МААЕ и българските ядрени институции чрез провеждането на множество работни посещения на мисии и специалисти от МААЕ в България. Костов отдели специално внимание на осигурената помощ от страна на МААЕ в борбата с епидемията от нодуларен дерматит по едрите преживни животни (LSD) http://atominfo.bg/?p=46525 , като нарече това сътрудничество “отличен пример за използване на ядрената енергия за мирни цели”.

Бяха отчетени и ползите от програмата за техническо сътрудничество на МААЕ чрез обмяна на опит и знания между български и чуждестранни учени и специалисти на различни технически и научни форуми, организирани от МААЕ, както и чрез стартирането на национален проект за разработки в областта на ядрената медицина.

В заключение Лъчезар Костов изрази готовността на България да продължи да участва в дейностите на МААЕ за международно сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари