ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Днес сайтът AtomInfo.Bg има малък юбилей

01.09.2016

На днешната дата преди 5 години в световната паяжина се появи сякаш от нищото моят сайт http://atominfo.bg/ .
Искам да ви разкажа нещо повече за него, защото за някого пет години може да изглеждат малко, но за мен са повод за гордост и равносметка.

 

Как се роди идеята

Години преди да се пенсионирам, често публикувах в INTRANET преводи на материали от ядрените издания по света (предимно от atominfo.ru). С годините постепенно се сраснах емоционално с тази дейност, която беше посрещана нееднозначно от колегите.
Когато получих заповедта за пенсиониране вече бях напълно убеден, че това ще бъде моето призвание и за в бъдеще.

 

Зачеването на сайта

Духовен баща на сайта е главният редактор на електронното издание AtomInfo.Ru и мой добър приятел Александр Уваров. Всъщност в началото той ми предаде всичките необходими практически знания и умения.

 

Реакцията на предприятията от ядрения сектор и СМИ

В процеса на избистряне на концепцията реших да се посъветвам с отделите за връзка с обществеността на големите предприятия от ядрения сектор и с редакциите на големите издания в страната, които интерпретират проблемите на енергетиката.
Изпратих им накратко информация за задачите, които си поставям и, планираните рубрики.
Нямаше никаква реакция. После разбрах, че това е продиктувано от страх медиите да не загубят правото си на “Истината от последната инстанция” в ядрената сфера. Предприятията не ги виня, те просто изпълняват тезисите на Принципала.

 

Раждането – трудно и бавно

В началото на август 2011 година станах горд притежател на домейна http://atominfo.bg/ .
Приятелите от http:// atominfo.ru/ ми оказаха всестранно съдействие: отделиха ресурс на техния сървър, подготвиха програмното осигуряване, даваха ми ценни методически указания относно редактирането на публикациите и всичко останало, което е необходимо.

 

AtomInfo.Bg излезе на бял свят

Това стана на първи септември 2011 година. Отначало тръгна в тестов режим, но търсачките бързо го забелязаха и към края на месеца имах до 50 уникални посещения дневно.

 

Програмната декларация

Исках всяка дума в нея да тежи на мястото си, затова я публикувах чак на първи ноември: http://atominfo.bg/?page_id=1198 .
След 5 години нямам намерение да се отказвам от написаното тогава: AtomInfo.Bg е независим и некомерсиален информационно-аналитичен сайт, посветен изцяло на ядрената сфера: енергетика, наука, техника и технологии в България и по света.
И още нещо много важно: Моето мото е, че САМО ИНФОРМИРАНИЯТ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СТАНЕ ЗНАЕЩ, А ЗНАЕЩИЯТ – МОЖЕЩ.

 

Равносметката

Всеки божи ден на сайта има 3-4 нови публикации. Публикувани са общо над 7 хиляди материала, а са обработени на чернова над 49 хиляди. С други думи за да излезе една публикация се обработват средно над седем чернови, от различни информационни източници.

По рубрики публикациите са:
Официални прессъобщения – 180;
Статии – 105;
Интервюта – 90;
Новини – 6675

Посетителите на сайта са направили над 1200 публикувани коментара.

Средно всеки ден имам по 127 уникални посещения. Повторните влизания не ги броя. Радвам се, че сред редовните посетители са и някои от големите СМИ, правителствени и други организации и млади хора изкушени от ядрената енергия.

 

Благодарности

Искам сърдечно да благодаря на всички посетители на сайта AtomInfo.Bg и да им пожелая много здраве и успех във всяко добро начинание.
Специална благодарност за всестранната подкрепа към моята съпруга и нашите деца и, най-вече за търпението.

Безкрайно се радвам, че имам такива всеотдайни приятели – екипите на AtomInfo.Ru, http://atomnews.info/ и други като ревностния посетител и автор на статии за моя сайт Сергей Смирнов.

Благодарен съм на съдбата, че благодарение на тази ми страст имах възможност да се срещна и запозная с редица забележителни личности в ядрена сфера по света, както и с изявени профилни журналисти.

 

Какво не успях да направя?

Поставил си бях задача да спомогна за набирането на средства за разширяване на Дневния център за деца-аутисти „Дъга“ в София http://autism-duga.info/.
Изпратих електронни писма до почти всички предприятия и организации от ядрената сфера, членове на Булатом с молба да откликнат на прикачената молба за дарение от Асоциация Аутизъм. Освен това публикувах на сайта и отворено писмо http://atominfo.bg/?p=44674
Единственото дарение, и то на лични средства, направи госпожа Радка Иванова – президент на Сдружение “Жените в ядрената индустрия – България”: http://atominfo.bg/?p=44693 . Още веднъж изказвам моята признателност и благодарност.

Tags: ,

2 Responses to Днес сайтът AtomInfo.Bg има малък юбилей

 1. 123 on 01.09.2016 at 6:21

  Поздравления и благодарности за прекрасния блог!
  Пожелавам ти здраве, късмет, и продължавай все така! Атоминфо.бг е първият сайт за деня заедно с кафето :)

 2. Петър Пенчев on 03.09.2016 at 0:16

  Уважаеми г-н Красимир Христов,

  ЧЕСТИТА Пета годишнина! Да стигнете до 105-та, и после още и още!

  Вашият сайт е един прекрасен остров с наистина Вашия НЕЗАВИСИМ и разностранен поглед. Не бих се съгласил, че ядрената сфера е единствената при Вас, когато много актуални новини представяте и за ВЕИ – защото Вие сте експерт на ИСТИНАТА в енергетиката. Благодаря!
  Бъдете здрав!

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари