ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Има инвеститорски интерес за АЕЦ „Белене“, потвърди пред БНТ министър Петкова

16.07.2016

Вече ма инвеститорски интерес за АЕЦ „Белене“, но е много рано да се назовават имена, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Все още не сме в напреднала фаза за разговори. просто има заявен интерес. Тя обясни какъв вариантът, за може да се реализира проектът като частен.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Вариантът е да се обособят активите на АЕЦ „Белене“ в една отделна проектна компания, която да бъде приватизирана чрез Агенцията за приватизация след приватизационен контрол да се яви съответно инвеститор, който да довърши проекта като частен.
В света има доста ядрени централи, изградени с частен капитал и по принцип законодателството не прави разлика какъв е капиталът. Важно е този който ще изгради такава централа да притежава необходимата квалификация и лицензи, да спазва законодателството и регулаторната рамка на съответната държава и разбира се всичките правила на Международната енергетика.

Целият разговор с министър Петкова по темата в Панорама вижте на: http://imedia.bnt.bg/predavanyia/panorama-s-bojko-vasilev/energijniyat-shah-ministar-temenuzhka-petkova?609686

Tags: ,

3 Responses to Има инвеститорски интерес за АЕЦ „Белене“, потвърди пред БНТ министър Петкова

 1. Красимир Христов on 16.07.2016 at 13:46

  Влизаме в проблема с много добри намерения, но силно се притеснявам да не се повтори царският гамбит с американските централи.
  За по-младите или забравилите припомням, че сделката се случи при управлението на Царя и министърът на енергетиката Милко Ковачев.
  И още нещо – един от големите български футболисти навремето спомена нещо за супата. Все още духаме американската порция, която ни бе поднесена без извинение. Дано китайската с американски или френски привкус не бъде толкова гореща. А в Китай храната е и доста люта!

 2. 123 on 17.07.2016 at 0:24

  Уважаеми Г-н Христов, договорите с т. нар. „Американски“ ТЕЦ-ове бяха сключени в последните дни на управлението на видния комунистически възпитаник от СДС – Иван Костов. Начинът на приватизация и ударното сключване на дългогодишните заробващи договори лично мен ме кара да мисля, че въпросният бивш МП притежава немалък процент от тези ТЕЦ…

  • Красимир Христов on 17.07.2016 at 6:37

   Може би лошо съм се изразил. Фактически сте прав за периода на приватизирането им. Но лично съм чул преди години от Г-н Ковачев, че благодарение на неговото участие в преговорите е успял да коригира в положителна за страната посока финансовите параметри на сделката.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19