ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Има инвеститорски интерес за АЕЦ „Белене“, потвърди пред БНТ министър Петкова

16.07.2016

Вече ма инвеститорски интерес за АЕЦ „Белене“, но е много рано да се назовават имена, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

Все още не сме в напреднала фаза за разговори. просто има заявен интерес. Тя обясни какъв вариантът, за може да се реализира проектът като частен.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Вариантът е да се обособят активите на АЕЦ „Белене“ в една отделна проектна компания, която да бъде приватизирана чрез Агенцията за приватизация след приватизационен контрол да се яви съответно инвеститор, който да довърши проекта като частен.
В света има доста ядрени централи, изградени с частен капитал и по принцип законодателството не прави разлика какъв е капиталът. Важно е този който ще изгради такава централа да притежава необходимата квалификация и лицензи, да спазва законодателството и регулаторната рамка на съответната държава и разбира се всичките правила на Международната енергетика.

Целият разговор с министър Петкова по темата в Панорама вижте на: http://imedia.bnt.bg/predavanyia/panorama-s-bojko-vasilev/energijniyat-shah-ministar-temenuzhka-petkova?609686

Tags: ,

3 Responses to Има инвеститорски интерес за АЕЦ „Белене“, потвърди пред БНТ министър Петкова

 1. Красимир Христов on 16.07.2016 at 13:46

  Влизаме в проблема с много добри намерения, но силно се притеснявам да не се повтори царският гамбит с американските централи.
  За по-младите или забравилите припомням, че сделката се случи при управлението на Царя и министърът на енергетиката Милко Ковачев.
  И още нещо – един от големите български футболисти навремето спомена нещо за супата. Все още духаме американската порция, която ни бе поднесена без извинение. Дано китайската с американски или френски привкус не бъде толкова гореща. А в Китай храната е и доста люта!

 2. 123 on 17.07.2016 at 0:24

  Уважаеми Г-н Христов, договорите с т. нар. „Американски“ ТЕЦ-ове бяха сключени в последните дни на управлението на видния комунистически възпитаник от СДС – Иван Костов. Начинът на приватизация и ударното сключване на дългогодишните заробващи договори лично мен ме кара да мисля, че въпросният бивш МП притежава немалък процент от тези ТЕЦ…

  • Красимир Христов on 17.07.2016 at 6:37

   Може би лошо съм се изразил. Фактически сте прав за периода на приватизирането им. Но лично съм чул преди години от Г-н Ковачев, че благодарение на неговото участие в преговорите е успял да коригира в положителна за страната посока финансовите параметри на сделката.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари