ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания ще вложи 250 милиона лири в разработки на малки АЕЦ в замяна на въглищните електроцентрали

16.07.2016

Правителството на UK ще вложи 250 милиона лири за разработване на малки модулни атомни електроцентрали, за да създаде алтернатива на въглищните генерации.

Британската металургична Sheffield Forgemasters и енергийната NuScale Power компании се договориха за съвместна разработка на малки модулни електроцентрали.

В подкрепа на този проект Министерството на финансите на Великобритания е взело решение да отпусне 250 милиона фунта (над 323 милиона долара) в продължение на 5 години.

Планира се първата малка модулна АЕЦ с гражданско предназначение да бъде завършена в началото на 2020-те години.

Страната се стреми да минималното ниво на електроснабдяване след като до 2025 година ще бъдат закрити всички електроцентрали, работещи на въглища.

Същевременно в UK считат, че класическите АЕЦ, са прекалено скъпи при строителството и експлоатацията, а съоръжаването им продължава прекалено дълго време.

Също, по данни на Bloomberg, болшинството от британските енергийни компании, считат за нерентабилно и изграждането на нови електроцентрали, работещи на природен газ.

Според оценкте на британската Национална ядрена лаборатория, към 2035 година пазарът на малки модулни реактори с гражданско предназначение, ще достигне до 400 милиарда фунта-стерлинги (около 517,5 милиарда долара).

Източник: http://elektrovesti.net/47397_velikobritaniya-vlozhit-250-mln-funtov-v-stroitelstvo-malykh-aes-dlya-zameny-ugolnykh-tes

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19