ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Завърши световното ядрено изложение WNE-2016 – първите впечатления. Китайската експозиция е впечатляваща

04.07.2016

От четирите основни награди на мероприятието три останаха във Франция (две за AREVA и една за EDF). Четвъртата в направлението „Operationnal Excellence“ замина при руската група ASE за проекта “Система за управление на проектите на базата на Multi-D технология”

 

Но главна доминираща сила на изложбата еднозначно изглеждаха китайските компании.

Във Франция пристигнаха с делегации и изложбени щандове всичките трима доставчици на реактори от КНР,но с най-голяма тежест беше проектът HPR-1000 („Дракон“).

Той беше представен на изложбата едновременно от CNNC и CGN – наистина, на въпроса, с какво се различават проектите на двете корпорации, китайските специалисти отговаряха твърде уклончиво.

Източник от делегацията на CNNC като цяло предложи интересна версия – разлика между проектите на “Дракона” няма. Цялата работа е в това, че гуандунците не се справят изцяло с поставените им задачи, и се налага малкото министерство да им помага.

Всъщност, както е известно, различия все пак има – като минимум по веригата на доставчиците. Но мнението на източника спокойно може да се припише на запазеното ревностно отношение на CNNC към своя бивш подчинен от CGN.

„Hualong“ откровено претендира да стане водещ китайски експортен проект. Въпреки, че разработчиците му признават френския произход на “Дракона”, те се позовават на неговата лицензна чистота и на готовността му за продажба в чужбина.

Но окончателно ли е готов самият проект HPR-1000? Даже от изказванията на изложбата можеше да се разбере, че работата по някои от системите му е завършила буквално преди дни.

По-точно това се отнася до системата от филтри на системата за събиране на вода в контейнмънта (вътрешния съд) IRWST, голяма роля в разработката на които е изиграла компанията „Bertin Technologies“ от групата CNIM.

Проектирането и квалифицирането на три-степенната система от филтри (задържащата решетка trash rack за събиране на едрите странични предмети, кошницата retention basket и коридорът от филтри strainer train с обща площ 294 m2) са започнали съвсем наскоро, през 2015 година. Разбира се, редно е да се каже, че при проектирането й е била поставена задача производството да бъде ориентирано към пълна локализация на необходимото оборудване.

Китайският атом не остана в страни от вътрешно-китайските проблеми. Корпорацията CGN планира частично да финансира строителството на новите блокове с EPR на АЕЦ „Hinkley Point“ във Великобритания, а след това да построи там на друга площадка блокове вече с китайски реактори.

Как ще повлияе на китайските планове развихрилият се в навечерието на изложбата „Brexit“? Мненията не са единни. Европейските представители доказваха, че излизането на Великобритания от състава на ЕС няма никак да повлияе на ядрените проекти, а представител на CGN се ограничи да напомни за това, че съдбата на ядрените проекти зависи от множество странични фактори – икономически, политически, социални и така нататък.

На изложбата почти като сензация прозвуча доброто самочувствие на френско-японския проект ATMEA-1, който едва не беше погребан на фона на реорганизацията на ядрения отрасъл на Франция и на възможното появяване на китайците в състава на акционерите от AREVA.

Разработчиците на проекта проведоха семинар на изложбата и разказаха за плановете си, които включват в по-далечно бъдеще даже и ОАЕ, което им спечели в кулоарите ласкателното за тях сравнение с руснаците.

А сега може да разгледате снимки на макетите на Китайския дракон на щандовете на CNNC и CGN

CNNC

 

 

 

 

 

CGN

 

 

 

 

 

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари