ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Шотландия – продължаване на срока на експлоатация на АЕЦ?

11.03.2012

Шотландия няма да пречи на продължаване на сроковете на експлоатация на действащите ядрени енергоблокове, разположени на нейна територия.

Това е изводът от проекта за стратегия за развитие на електроенергетиката, публикуван на 5 март от правителството на Шотландия.

Документът потвърждава, че в дългосрочна перспектива курсът за ликвидиране на ядрената енергетика не се променя – не се планира строителство на нови АЕЦ.

Възможността за продължаване на срока на експлоатация на АЕЦ се обяснява с необходимостта “да се осигури надеждно електроснабдяване през следващото десетилетие, през което ще се осъществи прехода към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и екологично чисти ТЕЦ”, се казва в документа.

Проектът за енергийна стратегия на Шотландия предвижда до 2020 г.  производителността на ВЕИ да бъде увеличена до ниво, еквивалентно на 100% от потреблението на електроенергия; намаляване за същия период на консумацията на електроенергия с 12%; оборудване на всички ТЕЦ с модерни и ефективни системи за улавяне и утилизация на вредните емисии.

Сега повече от 30% от консумираната електроенергия в страната се генерира от двете АЕЦ.

 

АЕЦ “Торнес”

Планира се АЕЦ “Торнес” с мощност 1205 MW да бъде закрита през 2023 година, а АЕЦ “Хантерстон” с мощност 890 MW – през 2016 година.

Обаче, експлоатиращата компания «EDF Energy» има намерение да получи разрешение за продължаване на експлоатационния срок с минимум 5 години.

 

Източник: Энергоатом

 

11.03.2012

Tags: , , ,

2 Responses to Шотландия – продължаване на срока на експлоатация на АЕЦ?

 1. Росен on 11.03.2012 at 22:58

  Цитат: „Това е изводът от проекта за стратегия за развитие на електроенергетиката, публикуван на 5 март от правителството на Швейцария.“

  Предполагам се визира правителството на Шотландия.

  • Красимир Христов on 12.03.2012 at 16:51

   Благодаря!
   Случват се и такива грешки.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари