ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изработената по дизайн на ASE „Мулти-D-базирана система за проектен мениджмънт“ е сред отличените по време на World Nuclear Exhibition

30.06.2016

На 28 юни 2016 г. World Nuclear Exhibition (WNE) обяви групата компании ASE (АО „НИАЕП“, АО АСЕ, АО „Атоменергопроект“ и АО „Атомпроект“) за победител в международната надпревара в сектор „Оперативно отличие“ за „Мулти-D-базирана система за проектен мениджмънт“. Системата представлява триизмерно моделиране на сложни технически процеси.

 

Председателят на журито на WNE и председател на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) Жак Регалдо (първият вляво) връчи престижната награда на представителите на ASE.

Церемонията по награждаване на победителите се проведе в Ле Бурже, Париж, като част от Международното ядрено изложение (WNE), в което имаше четири категории: управление на знанието, иновации, ядрена безопасност и оперативно отличие.

 

 

Другите наградени компании в категорията за оперативно отличие са Apave и EDF.

Председател на журито беше Жак Регалдо, председател на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO). Той отбеляза, че представеното разнообразие от проекти на различни промишлени компании е било мотивиращо и стимулиращо. „Решението на журито се отнасяше към проекти, които действат на всички нива на производствената ефективност“, подчерта той.

Благодарение на „Мулти-D-базирана система за проектен мениджмънт“ на ASE може да се контролира целият цикъл за създаване на проектна документация, доставка на оборудване и строително-монтажните дейности. Освен това между общия график и другите графици има връзка, позволяваща в автоматичен режим да се проверяват несъответствията между тях и да се изготвя съответния отчет.

Изграждането на големи съоръжения често означава сериозни разходи и продължителни срокове. Ситуацията може да бъде овладяна, чрез ефективна комбинация от IT средства и бизнес процеси. Групата ASE разработи специална мулти-D-базирана система за проектен мениджмънт, която облекчава значително оптимизацията и контрола на крайните срокове и паричните стойности при изграждане на съответното съоръжение. Разработването на тези технологии е подкрепено от позитивния опит на компаниите от групата ASE в областта на проектното управление и изграждането на съоръжения, чрез платформата 3DEXPERIENCE. ASE доказава, че използването на иновативни средства позволява навременното реализиране на проекти и устояването на бюджетното напрежение. Пример за това са изграждането на Трети и Четвърти блокове на Ростовската АЕЦ и строителството на Първи и Втори енергоблок на Южноуралската ТЕЦ-2 (ГРЭС-2). Тази технология беше използвана при всички централи, изградени по руска технология, както в Русия, така и в други държави. Технологията предоставя базата за развитие на консултантски услуги и се приема за основна част от неядрените проекти.

Общо в международния конкурс участваха 118 проекта, от които 14 попаднаха в шорт-листата на четирите категории. Журито на конкурса се състоеше от топ мениджъри на водещи международни компании и организации от атомния отрасъл, сред които бяха още директорът на ITER Бернар Биго, председателят на Агенцията по ядрена енергетика Уилям Магууд, техническият ръководител по управление на персонала в МААЕ Дейвид Друри.

 

За справка

Групата компании АSE е създадена при формиране на инженеринговото подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ чрез обединяване на водещи компании от отрасъла – АО „НИАЕП“, АО АСЕ, АО „Атоменергопроект“ и АО „Атомпроект“ (www.niaep.ru; www.atomstroyexport.ru; www.aep.ru; www.atomproekt.com).

АSE е един от лидерите в световния ядрен инженерингов бизнес, като заема повече от 30% от световния пазар по изграждане на АЕЦ. Представителствата и оперативните офиси на АSE действат на територията на 15 държави в света. Почти 80% от поръчковия портфейл на компанията идва от проекти зад граница.

Освен това АSE реализира проекти за строителството на обекти за третиране на радиоактивни ядрени отпадъци и отработено ядрено гориво, обекти в сферата на топлоенергетиката и оказва пълния спектър от услуги за договори за инженеринг, реализация и строителство, управление на проекти и услуги за всякакви сложни инженерни обекти.

АSE разработва и активно внедрява иновационна система за управление на проекти за изграждане на сложни инженерни обекти – Multi-D, която позволява по-ефективно да се управляват параметри като бюджет, срокове, качество. Компанията се ръководи от доктора на икономическите науки Валерий Лимаренко.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари