ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


През 2019 година Росатом ще вземе решение за строителството на енергоблок с БН-1200

30.06.2016

Държавната корпорация „Росатом“ ще вземе решение за изграждане на енергоблок с реактор на бързи неутрони БН-1200 през 2019 година, заяви на пресконференция в Екатеринбург генералният директор Сергей Кириенко.

 

“Според нашите оценки, трябва да изследваме работата на БН-800. БН-1200 трябва да притежава кардинални технологични различия от БН-800. Ние трябва да отработим новия тип гориво, което сега се усъвършенства, а също така и цялата технология на площадката на централата – това, което се нарича затваряне на горивния цикъл”, каза Кириенко.

Според думите му, сега на блока с БН-800 се отработва технология от ново поколение.

Новият енергоблок ще се строи край град Заречний в Свердловска област, където е разположена Белоярската АЕЦ.

Ръководителят на Росатом също каза, че при вземането на решение за изграждане на БН-1200 ще се имат предвид нуждите на областта от електроенергия. “Това е реактор с голяма мощност, не бива да го построим като изследователски център или като паметник. Като имаме предвид как расте икономиката в региона, мисля, че към 2019 година необходимост от още електроенергия ще има”, отбеляза Сергей Кириенко.

Източник: http://polit.ru/article/2016/06/28/bn_rel/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари