ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Инвестициите в чистата енергия и глобалната смъртност – отчет на IEA

29.06.2016

Ежегодно 6,5 милиона души по целия свят умират по причини, свързани със замърсяването на въздуха, се съобщава в отчета на Международната Енергийна Агенция (IEA).

 

 

Oбемът на емисиите на вредни вещества във въздуха ще продължава да расте, ако държавите не инвестират трилиони долари в екологични и чисти източници на енергия и за контрол на нивото на замърсяванията, се отбелязва в документа.

Без допълнителни мерки към 2040 година броят на жертвите от замърсяването на въздуха може да се увеличи с още 1 милион души годишно.

Обаче, ако се увеличат сегашните инвестиции в “чистата енергетика” със 7% (около 4,3 милиарда евро), броят на жертвите може да е намали с повече от 3 милиона души годишно.

“Чистият въздух – това е право на човека, от което е лишена голяма част от населението на земята”, заяви ръководителят на IEA Фатих Бирол.

По-рано Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че повече от градските жители дишат замърсен въздух. При тази ситуация 98% от градовете, които не отговарят на стандартите на СЗО, се намират в развиващите се страни, съобщава Deutsche Welle.

Източник: http://www.oilru.com/news/521938/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари