ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Южна Короя създадоха тънки и гъвкави фотоелементи

16.07.2016

Южнокорейските учени от Института за наука и техника в Кванджу са разработили тънки фотоелементи, които могат да се увият около обикновен молив. Разработката може да се използва за захранване на преносими устройства и на умни очила. Резултатите от изследванията са публикувани в списание Applied Physics Letters.

Дебелината на разработените фотоелементи е само 1 микрометър, което макар, че е значително по-дебело от косъм, е стотици пъти по-тънко от болшинството от представените на пазара фотоелементи.

Тези свръх-тънки слънчеви панели са разработени на базата на галиев арсенид. Фотоелементите са били напечатани направо върху гъвкава подложка без използване на лепещи материали, които биха добавили излишна плътност.

След това подложката е била заварена към електрода. След стопяването му горният фотосъпротивителен слой е започнал да изпълнява ролята на слепващо вещество, което после е било свалено, оставяйки само металните връзки. Долният метален слой изпълнява ролята на отражател , който насочва фотоните към фотоелементите.

Извършените изпитания са показали, че тези тънки елементи преобразуват слънчевата светлина също толкова ефективно, колкото и по-дебелите панели. Установено било, че гъвкавите фотоелементи запазват качествата си след навиване около предмети с радиус 1,4 милиметра.

Разработката може да намери приложение за създаване на преносими устройства, например, фотоелементите може да бъдат нанесени върху рамките на очила, върху тъкани или други предмети.

Източник: http://hightech.fm/2016/06/22/thin_photovoltaics

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19