ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Мониторингов комитет на ЕК констатира добър напредък на проектите по извеждане от експлоатация на спрените мощности на АЕЦ „Козлодуй“

24.06.2016

На 21 и 22 юни 2016 г. в Козлодуй се проведе заседание на Мониторинговия комитет на Европейската комисия (ЕК) за преглед на напредъка на проектите, изпълнявани от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) и финансирани от Международен фонд „Козлодуй”.

 

 

Като основен донор на Фонда, Европейският съюз (ЕС) се представляваше от директора на Дирекция „Ядрена енергетика” в ЕК – Масимо Гариба, придружен от свой екип и представител на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР), която администрира финансирането. От българска страна участва зам.-министърът на енергетиката Николай Николов. В работата на Мониторинговия комитет се включиха и изпълнителният директор на ДП РАО – Дилян Петров, членове на ръководството на предприятието, експерти и ръководители на проекти.

 

В рамките на срещата беше разгледан статусът на дейностите, свързани с извеждането от експлоатация на спрените ядрени мощности на АЕЦ „Козлодуй”. В хода на разговорите бяха направени важни принципни уточнения за управлението на проектите, за приоритизирането на конкретни теми в контекста на цялостния проект, за перманентни анализи за необходимостта от реализацията на отделни мерки – делова дискусия, която участниците определиха като полезен принос за още по-добро взаимодействие.

 

Част от времето на двудневната среща беше отделено за посещение на съоръженията на ДП РАО на площадка „Козлодуй”. Участниците обходиха Машинна зала на 1-4 блок, запознаха се с новоизграждащите се площадки за временно съхранение на демонтираното оборудване и посетиха сградата на бъдещия Цех за намаляване на размерите и дезактивация на материалите от демонтажа на оборудването на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй” – едно от важните съоръжения в проекта за извеждане. Представителите на ЕС получиха възможност да влязат и в Контролираната зона, където разгледаха изграждащата се инсталация за плазмено изгаряне, преоборудваните радиохимична, механична и химична лаборатории за специфични анализи при преработката на радиоактивни отпадъци и бяха запознати с текущия демонтаж на междинния контур на 1-2 блок.

След заседанието г-н Гариба обобщи: „Това, което видях днес на площадката, показва един много добър напредък на Програмата за извеждане от експлоатация. В Машинна зала прогресът е съвсем очевиден. Забележителен е и напредъкът в изграждането на съоръженията, необходими за извеждането от експлоатация. Екипът доказва колко важен момент в работата е планирането. Прави впечатление в каква висока степен хората тук са ангажирани нещата да се случват по правилния начин – навреме и съгласно финансовата рамка. Тук съществува много добра атмосфера за управление и реализация на проекта.”

От своя страна зам.-министър Николов коментира: „Радвам се, че Мониторинговият комитет се състоя тук, в Козлодуй. Това даде възможност на колегите от ЕК да се уверят на място в напредъка на дейностите по извеждането от експлоатация и да видят новите съоръжения, които се изграждат в помощ на процеса. В рамките на Комитета уточнихме много от предварително поставените въпроси и в резултат на проведените разговори преодоляхме някои административни несъответствия. Постигнахме една много добра комуникация и оценявам заседанието като успешна крачка във взаимоотношенията ни с европейските партньори. Надявам се всеки следващ Мониторингов комитет да бъде поне толкова ефективен. Ще се радвам да участвам в работата на този форум и занапред.”

Мониторинговият комитет за преглед на проектите, финансирани от МФ „Козлодуй”, се провежда два пъти годишно в навечерието на Асамблеята на донорите на Фонда, която е насрочена за 28 юни 2016 г. и ще се състои в Лондон.

Източник: http://dprao.bg/news

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари