ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НАТО няма ясна стратегия за водене на кибернетична война

19.06.2016

НАТО няма ясна стратегия за водене на кибернетична война, но предстои да бъде разработен план за организиране на противодействие в кибер-пространството, съобщава New York Times.

 

 

Засега често се провеждат конференции и се публикуват документи, но сериозни военни планове няма, пише вестникът, предвид работата на НАТО в кибер-пространството. Също се твърди, че няма никакъв фиксиран механизъм за привличане на кибернетичното командване на САЩ или неговия британски еквивалент.

Вестникът твърди, че предстои военния блок да разработи план за противодействие срещу Русия в кибер-пространството.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заема скромна позиция, чисто отбранителна позиция. Така, в интервю за немското списание Spiegel през миналата седмица той говореше само за обмен на информация и за експериментален опит. Не спомена нито дума за стратегиите за сдържане още наранен етап, каквито са започнали да разработват други държави.

Буквално, това звучеше като стратегия от миналия век, докато сега кибернетичните атаки вече редовно се използват като оръжие и средства за шпионаж, отбелязва вестникът.

По-рано Столтенберг заяви, че НАТО е готова да задейства точката за колективна самоотбрана при кибер-нападения. Той също отбеляза, че кибернетичната отбрана на НАТО не е насочена към конкретен противник.

Все пак заместникът на генералния секретар на алианса Александър Вершбоу твърди, че основната заплаха за НАТО си остава Русия. От Москва не един път казваха, че не се стремят към конфронтация със Запада, но са готови да предприемат ответни действия за осигуряване на своята сигурност.

Много подробности прочетете на:

http://www.nytimes.com/2016/06/17/world/europe/nato-russia-cyberwarfare.html?_r=0

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари