ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Зелени проекти, неотговарящи на закона, може да вдигнат цената на тока

09.03.2012

В следващите две години токът може да поскъпва заради зелени проекти, които не отговарят на закона, заяви Николай Николов, председател на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация.

 

 

Николов бе категоричен, че настоящото увеличение на тока, което се очаква да бъде около 10%, няма да бъде повлияно от незаконни проекти, тъй като всички работещи проекти са одобрени от всички отговорни институции. Проблемът обаче възниква от това, че около половината от потвърдените предварителни договори за бъдещи мощности не отговарят на закона.

 

От асоциацията бяха категорични, че трябва да се направи проверка на всички предварителни договори. Според новия закон, който влезе в сила в средата на миналата година, има три условия, на които трябва да отговарят проектите за сключване на предварителни договори за присъединяване към мрежата.

 

Трите условия са да се предостави гаранция на стойност 50 000 лева на мегават, да се докажат вечни права над земята, където е реализиран проектът и да има влязъл в сила подробен устройствен план или т.нар. виза за проектиране.

 

Ако проектите, които са „заобиколили“ закона, не бъдат спрени, това ще блокира възможността да се реализират проектите, които отговарят на всички изисквания. Това от своя страна ще доведе до отлив на чужди инвеститори.

 

Източник: http://www.darikfinance.bg/novini/72959

Подробности на: http://bgwea.org.server14.host.bg/index.html

 

09.03.2012

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари