ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ехо от форума на Булатом – Най-важно е да имаме политически консенсус, за да започне строеж на нов блок на АЕЦ, каза министър Теменужка Петкова

15.06.2016

България ще насочи своите усилия към развитието на нова ядрена мощност. Но това ще трябва бъде при ясни определени условия, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на годишната конференция на Българския атомен форум  “Булатом“ днес край Варна.

 

 

Първото условие за стоежа на нова ядрена мощност е икономическа обоснованост. Тя не трябва да ангажира държавата с дългосрочен договор за изкупуване на енергията или с държавни гаранции, които биха довели до влошаване на публичните финанси.

На следващо място е необходим стратегически инвеститор.

Освен това новата мощност не трябва да става за сметка на миксиране цена на тока от нея с тази от съществуващите пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, посочи министър Петкова.

Българското правителство ще работи за нова ядрена мощност, но при тези ясни параметри, обобщи тя.

„Ядрената енергетика има стратегическо значение за България и правителството ясно осъзнава това“, подчерта министър Петкова. По нейните думи, това е чиста енергия на достъпни цени, чието развитие при строго спазване на екологичните норми и защитата на човешкото здраве, е без алтернатива.

Пред участниците във форума тя изтъкна необходимостта от политически консенсус за развитието на енергийния отрасъл.

„Проблемите идваха точно от това. Не успявахме да постигаме политически консенсус. В настоящия момент аз съм обнадеждена. Успяхме да направим промени в Закона за енергетиката. Това е сектор, около който трябва да се обединим… За да има успешна реализация, енергетиката трябва да бъде устойчив сектор“, допълни тя.

„АЕЦ „Козлодуй“ осигурява 34% от производството на енергия. За нас удължаването на живота на пети и шести блок е от първостепенна важност“, посочи министър Петкова. Тя потвърди, че програмата за удължаване на живота на пети и шести блок на централата се изпълнява в срок.

От 242 мерки, предвидени в първия етап, 55 са изпълнени, а останалите се изпълняват в момента. Във втория етап са предвидени 228 мерки и те също ще бъдат реализирани в предвидените срокове“, каза Петкова.

Източник: http://epicenter.bg/article/Ministar-Petkova-Balgariya-shte-se-nasochi-kam-nova-yadrena-moshtnost/103689/4/53

Tags: , , ,

One Response to Ехо от форума на Булатом – Най-важно е да имаме политически консенсус, за да започне строеж на нов блок на АЕЦ, каза министър Теменужка Петкова

  1. 123 on 15.06.2016 at 23:13

    Госпожа, ние, Република България, част от ЕС, имаме 2, ДВА, броя ядрени реактори 3+, с мощност 1200 МВт. Това са реакторите за АЕЦ Белене. В тяхната окомплектовка влиза цялото оборудване за първи контур – ЪЦ00Б01 + ГЦТ+ЦГП+КО+ББак+САОЗ+TQ,TK, SLA………………..
    КОЙ ШЕ ПЛАЩА?

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19