ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция и Украйна обсъждат участието на украински компании в строителството на АЕЦ “Аккую”

09.06.2016

Турция и Украйна обсъждат участието на украински компании в строителството на АЕЦ “Аккую”, която се реализира от руската държавна корпорация „Росатом“. За това съобщи НАЭК „Энергоатом“ – оператор на всичките АЕЦ на Украйна.

 

По данни на НАЭК, през юни турски експерти в областта на ядрената енергетика са посетили площадката на завода на обособеното подразделение на „Энергоатом“ – ОП „Атомэнергомаш“, където са провели работни срещи с представители на украински компании.

“Главна цел на посещението на турските експерти е била да се проучат възможните варианти за сътрудничество в сферата на ядрената енергетика. По време на работната среща са обсъждани въпросите за участие на ОП „Атомэнергомаш“ и на специалисти от други обособени подразделения на компанията в строителството на АЕЦ “Аккую”, се казва в съобщението на „Энергоатом“.

 

 

Концернът отбелязва, че “договореността за организацията на работната среща е била постигната по време на официалното посещение на президента на Украйна Петро Порошенко в Турската Република през март тази година”.

Турските експерти също са се интересували от украински предприятия, които биха могли да станат потенциални доставчици на продукция и услуги, необходими за реализиране на проекта за строителството на АЕЦ.

Както е известно, „Росатом“ планира първият бетон на АЕЦ “Аккую” да бъде излят през 2018 година, след получаване на лицензията за строителство. Въвеждането на първи блок в експлоатация се предвижда за 2023 година.

Първата лицензия за производство на електроенергия руската компания очаква през август 2016 година.

 

За справка

Междуправителственото руско-турско споразумение за изграждането на АЕЦ “Аккую” в близост до пристанището Мерсин на Средиземно море бе подписано на 12 май 2010 година. Проектът предвижда съоръжаване на 4 енергоблока с мощност по 1200 MW всеки.

Заради кризата в руско-турските отношения проектът за АЕЦ “Аккую” си остава под въпрос. Западните СМИ позовавайки се на собствени източници в правителството на Република Турция твърдяха, че проектът ще бъде спрян. Обаче, тази информация беше официално опровергана от турската страна.

В края на май тази година заместник ръководителят на “Росатом” Кирилл Комаров заяви, че междуправителственото споразумение с Турция за АЕЦ “Аккую” продължава да действа.

Източник: http://www.oilru.com/news/518723/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари