ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия – Ще раздават йодни таблетки на населението по нова схема

30.04.2016

По-рано йодни препарати са раздавани на населението в Белгия, пребиваващо в радиус 20 километра от АЕЦ, сега това разстояние е увеличено на 100 километра.

 

 

Сега не само на жителите в районите, където са разположени атомните електроцентрали, но и на белгийците практически по цялата страна ще бъдат раздадени таблетки съдържащи йод, вземането на които отслабва въздействието на радиацията върху организма на човека. Това съобщава местното издание La Libre Belgique, като се позовава на министъра на здравеопазването на страната Меги де Блок.

Доскоро зоната за профилактично разпределение на таблетките беше 20 километра от АЕЦ, но сега е увеличена на 100 километра. Като се има предвид разположението на атомните електроцентрали в страната, в потенциално-опасната зона се е оказало цялото население.

При попадане в организма на радионуклиди на първо място страда щитовидната жлеза, за функционирането на която е необходим йод. Кратко-живеещият радиоактивен изотоп на йода при аварии на АЕЦ може да се включва във веригата от физиологични процеси в организма, облъчвайки вътрешните органи, на първо място щитовидната жлеза.

 

За справка

По-рано Германия поиска от властите в Белгия да спрат два от енергоблоковете.

След терористичните актове в Брюксел във връзка със заплахите за безопасността е бил евакуиран персоналът на атомната електроцентрала близо до град Лиеж. По-късно от пресслужбата на белгийската енергийна компания Electrabel уточниха, че евакуацията не се е отнасяла за целия персонал, а само за тези, които не са пряко свързани с производството.

По-късно местните СМИ, позовавайки се на източници в полицията съобщиха, че основна цел на терористите биха могли да бъдат АЕЦ.

Подробности на: http://www.bbc.com/news/world-europe-36157806

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари