ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция няма намерение да се отказва от изграждането на АЕЦ «Аккую»

22.04.2016

Турция не планира да се отказва от реализацията на проекти за строителството на АЕЦ, в това число и на атомната електроцентрала „Аккую“.

 

 

Това заяви на 19 април 2016 г. турският президент Реджеп Ердоган.

„В доклада на Европарламента има една молба – да се прекрати строителството на АЕЦ „Аккую“. Към това призовават представители на държави от ЕС в Европарламента. Това са много странни изявления. Какво да се прави тогава с действащите в ЕС 135 АЕЦ? С 444 централи в целия свят и още 62 строящи се АЕЦ? По отношение на това имаше ли изявления? Не е ясно защо по отношение на Турция има такова вълнение“, заяви Ердоган.

Той допълни, че в интерес на Турция е „да се намали зависимостта от вноса на ресурси в енергетиката“ и тази цел е една от основните в програмата за развитие до 2023 г., приета от Анкара преди няколко години.

АЕЦ „Аккую“ се изгражда на брега на Средиземно море в провинция Мерсин. Междуправителственото споразумение между Русия и Турция за сътрудничество при строителството и експлоатация на централата бе подписано през 2010 г.

Подробности на: http://www.seogan.ru/turciya-ne-namerena-otkazivatsya-ot-stroitelstva-aes-akkuyu.html

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари