ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Завърши последваща IRRS мисия на МААЕ в АЯР

21.04.2016

На 18 април 2016 година се състоя заключителната среща на последващата Integrated Regulatory Review Service (IRRS) мисия на МААЕ, която направи преглед и оценка на изпълнението на препоръките и предложенията за подобряване на дейността на регулиращия орган, дадени на АЯР през 2013 година.

 

 

По време на заключителната среща г-жа Марта Жиакова, председател на Словашкия регулиращ орган и ръководител на екипа от международни експерти представи доклада със заключенията, направени от международните експерти.

Основното заключение е, че Агенцията за ядрено регулиране е постигнала забележителен напредък в сравнение с констатациите от мисията от 2013 г. и е демонстрирала сериозен ангажимент за реализиране на стандартите на МААЕ. Експертите са констатирали напредък в 6 области, две от препоръките остават, има и две нови предложения, където подобренията ще доведат до увеличаване на ефективността на регулаторната рамка.

Международните експерти отбелязват още, че екипът на българския регулатор е бил много открит в дискусиите и е предоставил пълна подкрепа на чуждестранните си партньори по време на работата.

От своя страна, в заключителното си слово председателят на АЯР, ст. н.с.д-р Лъчезар Костов, благодари на екипа на АЯР и на представителите на Министерството на здравеопазването за ползотворната работа през изминалата седмица. По думите му мисията е проведена обективно и професионално. Д-р Костов допълни, че последващата IRRS мисия е била много полезна и ефективна за подпомагане непрекъснатото усъвършенстване на регулаторната инфраструктура на България.

Окончателният доклад от последващата IRRS мисия ще бъде предоставен от МААЕ на българското правителство в рамките на 3 месеца.

Източник: http://www.bnra.bg/bg/news/20160418

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари