ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Защо Путин не участва в срещата на върха в САЩ по ядрената сигурност?

09.04.2016

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е имал намерение да участва в ядрената среща на върха в САЩ, но не е заминал по съвет на експертите.

«Да, мен ме каниха, и моят колега (президентът на САЩ Барак Обама) лични ме покани».

 

 “Откровено казано, аз изобщо не бих бил против да замина, но нашите експерти в ядрената сфера и от МВнР, все пак не препоръчваха да направя това”, каза ръководителят на държавата, изказвайки се на III форум за регионалните и местните СМИ “Истина и справедливост”.

Путин обясни защо експертите са го посъветвали да не взема участие в ядрената среща на върха.

«Както стана ясно, това е някакво домакинско мероприятие, преди всичко, американско, а обикновено такива мероприятия преминават на базата на консенсуса и възможността да се вземе участие при изработване на окончателните решения», посочи първата причина за отказа си руският лидер.

Той уточни, че на срещата работата е била «разбита на пет групи, а на нас предложиха да участваме само в една, и, съответно, нашите представители можеха да дадат своя принос в окончателното решение само в едно направление».

“Тоест, в изработването на общите документи, които биха били приети, ние нямаше да участваме. Извинете, но такава голяма ядрена държава, като Русия, не може да участва и да осветли това мероприятие с присъствието си, но да няма възможност да влияе на изработването на крайните решения”, убеден е президентът на РФ.

Той отбеляза, че за тази своя позиция Москва «директно и откровено» е казала на американските партньори достатъчно по-рано.

Също така президентът на Русия заяви, че Москва е готова за сътрудничество със САЩ в ядрената сфера на равноправна основа.

«Ако ние успеем, както в някои други сфери, като например в сферата на борбата с тероризма в Сирия, да създадем конструктивен диалог (в ядрената сфера), ще можем да продължим тази извънредно важна работа не само за САЩ и Русия, но и за целия свят. Ние, разбира се, за тази работа ще бъдем готови, ние сме готови за нея и сега», каза ръководителят на държавата в изказването си на третия медиен форум за регионалните и местни СМИ «Истина и справедливост».

«Искаме (съвместната работа) да я продължим и ще го правим, но на равноправна основа», подчерта руският лидер.

Източник: http://tass.ru/politika/3185420

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари