ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай е против маневрените режими на АЕЦ

23.04.2016

Китайските ядрени енергетици и депутати призовават да се фиксира за ядрената енергетика функцията да носи базов товар. С такова предложение през март излезе група топ-мениджъри от китайските ядрени корпорации.

 

 

Инициатор е председателят на CGN Хе Ю (He Yu), който беше подкрепен от ръководителите на редица други компании, а също така и от някои членове на постоянния комитет на ВСНП (всекитайско събрание на народните представители ) – постоянно действащ орган на китайския парламент.

Делът на ядрената енергия в китайската енергетика не е голям, обаче вече се отбелязват случаи, когато отделни АЕЦ се оказват неспособни непрекъснато да работят на номинална мощност и енергийните оператори молят централите да вземат участие в регулирането на мощността в рамките на денонощието.

Такива ситуации стават възможни при възникване на излишък от мощности в регионите. А това, на свой ред, става поради факта, че приоритет за свръхпроизводството имат не АЕЦ, а въглищните централи.

Както твърдят китайските компании-оператори на АЕЦ, заради диспечерски ограничения в редица случаи са били принудени временно да спират отделни енергоблокове.

За сериозността на проблема може да се съди по следните данни. Средното време за работа на китайските АЕЦ е спаднало през 2015 година с 437 часа, или с 5,6%. Ако тази тенденция е запази, през 2030 година загубите от престой на ядрени енергоблокове през 2030 година ще бъдат еквивалентно на целогодишен престой на 20 блока.

«Трябва да има детайлна и ясна политика за използването на ядрената енергетика в базов режим, за да се осигури работата на АЕЦ на номинална мощност и с максимален обем на производството», счита Хе Ю.

Предложението на ядрените енергетици и депутатите е изпратено за разглеждане в държавните органи на Китай.

Фаворитизирането на въглищната електроенергетика в Китай в последно време става забележимо даже и за страничните наблюдатели.

Например, корпорацията CGN беше принудена да се откаже от пускането в експлоатация през 2015 година на четвърти блок на АЕЦ „Hongyanhe“ под натиска на мрежовите оператори.

Енергийните оператори са мотивирали действията си със свръхпроизводството на електроенергия в региона и предпочитат да изпозват въглищнните електроцентрали, които произвеждат още и топлинна енергия.

В крайна сметка блокът имаше късмет да излезе на МКУ чак на 5 март 2016 година. Очаква се да влезе в търговска експлоатация по средата на тази година.

Източник: http://atominfo.ru/newsm/t0875.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари