ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Энергоатом“ – засега работата на ядрените енергоблокове в маневрен режим е невъзможна

24.03.2016

За преминаването на енергоблоковете на украинските АЕЦ в режим на регулиране на мощността на обединената енергийна система ще са необходими минимум две години.

 

 

Това заяви президентът на държавното предприятие „Национальная акционерная энергетическая компания „Энергоатом“ Юрий Недашковский

«За работа в режим на маневриране трябва да се подготвим по съответния начин. Според нашите оценки, това са две три години работа», отбеляза Юрий Недашковский.

Според думите на ръководителя на „Энергоатом“, компанията планира да усвои маневрените режими на енергоблоковете на атомните електроцентрали, за да печели на пазара за спомагателни услуги, който трябва да се появи в новия модел на енергийния пазар. Но за подготовката на енергоблоковете за получаване на разрешение от ГИЯРУ трябва да бъдат реализирани много голям обем от дейности.

«Сега това е невъзможно. Това, извинете, е все едно, да искате от жена, която е в първия месец на бременността да роди пълноценно дете. Това е продължителен период, за който също трябва да се подготвим. Сега да преминем към маневриране не сме готови нито технически, нито от гледна точка на получаване на съответните разрешения. Това е въпрос на безопасността и на такъв режим трябва да се преминава много балансирано», отбелязва Юрий Недашковский.

Той също добави, че тестването на маневрения режим се е провело на един от блоковете на Хмелницката АЕЦ, като е използвано ядрено гориво на руската компания „ТВЭЛ“.

«Сега са необходими няколко години за обосноваване и за модернизиране на оборудването по втори контур. Защото тези изпитания показаха, че страшно много от регулаторите трябва да бъдат преведени от ръчен на автоматичен режим. Да се сменя, да се внедрява ново оборудване и други подобни», каза ръководителят на „Энергоатом“ за резултатите от тестването.

 

Профсъюзите са несъгласни

Миналата седмица Професионалният съюз на работниците от ядрената енергетика и промишленост на Украйна изрази категорично несъглаие с разпореждането на Министерството на енергетиката и въгледобива ядрените енергоблокове да усвоят денонощно маневриране с разтоварване до 75% от номиналната мощност.

Според мнението на енергетиците, експериментът за привличане на енергоблоковете на АЕЦ за подържане на мощността в обединената енергийна система може да доведе до катастрофа.

Според съобщения в СМИ – правителствения план предвижда блоковте на АЕЦ да заработят в режим на маневриране от 31 декември 2016 година.

Източник: https://www.rbc.ua/rus/news/energoatom-seychas-manevrirovanie-atomnymi-1458554364.html

Tags: , ,

2 Responses to „Энергоатом“ – засега работата на ядрените енергоблокове в маневрен режим е невъзможна

 1. Красимир Христов on 10.04.2016 at 10:28

  Съвсем актуална статия по темата: http://proatom.ru/modules.php?name=News&file=article&sid=6672
  Много е дълга за превеждане, но си заслужава да се прочете. Не пропускайте и коментарите след статията – те говорят много.

  Иначе, преди повече от 10 години ние участвахме в реални експерименти съвместно с Румъния и други държави.
  Резултатите бяха отчайващи. Затова в рамките на ENSTO на нас е отредена минимална зона на регулиране -50MW на блок или по малко, забравил съм.
  Възможно е сега, след модернизациите на СУЗ нещата да са се подобрили.

 2. Красимир Христов on 21.04.2016 at 17:56

  Още една интересна статия, свързана с проблемите на украинските АЕЦ: Маймуна с ядрен реактор на шията – http://www.oilru.com/news/512815/

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари