ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай е решил да изгаря ядрените отпадъци от АЕЦ по нова перспективна технология

18.02.2016

Предвижда се реакторът да бъде изграден до 2022 година, а да бъде въведен в експлоатация до 2032 година

Китай ще започне да изгаря ядрените отпадъци от електроцентралите и да използва получената топлина. За тази цел в страната е създадена специална стоманена сплав, която ще бъде основата за изграждане на горивния реактор от ново поколение. Това съобщава South China Morning Post.

 

 

Системата CIADS (China Initiative Accelerator Driven System) предполага  изгаряне на ядрените отпадъци с помощта на ускорител на заредени частици (протони или положително заредени йони).

Предполага се снопът от заредени частици да обстрелва волфрамова мишена, която след това започва да изпуска бързи неутрони и да разрушава отпадъците. Перспективната сплав ще позволи на реактора да издържа на високотемпературните натоварвания. Площта на установката ще бъде около 6 декара. За охлаждането на реактора няма да се използва вода, а корозионно-устойчиви тежки метали.

Планира се установката да бъде изградена до 2022 година в крайбрежната провинция Гуандун. За въвеждане на инсталацията в промишлена експлоатация ще бъде необходимо още едно десетилетие. Със създаването на перспективния реактор и на новия материал са занимават специализираните институти на юкитайската академия на науките.

Перспективната технология, според думите на учените, ще позволи ядрените отпадъци и експлоатацията на реактора да станат безопасни. Инсталацията може да бъде спряна чрез изключване на ускорителя на заредени частици. Пробният модел на реактора за изгаряне на радиоактивното гориво се планира да бъде въведен през 2017 година в източната провинция Шандун.

Новият реактор се изгражда в рамките на амбициозната програма за четирикратно увеличаване на дела на ядрената енергетика в страната до 2020 година. До тогава Китай планира да въведе в строя 30 ядрени енергоблока и да започне изграждането на още 24.

САЩ са планирали да изградят аналогичен реактор от типа CIADS в Украйна, но проектът е бил отложен поради въоръжения конфликт в източната част на страната.

Източник: http://world.lb.ua/news/2016/02/17/328167_kitay_reshil_szhigat_yadernie_othodi.html

Подробности на: http://aappsbulletin.org/myboard/down.php?Board=researchnews&filename=Vol25_No3_Activities%20and%20Research%20News-1.pdf&id=84&fidx=1

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари