ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полска фирма ще ремонтира ротора на турбогенератора на ЮУАЕЦ за над 8 милиона евро

18.02.2016

Южноукраинската атомна електроцентрала ще плати над 8 милиона евро за капитален ремонт на ротора на турбогенератора.

На 22 декември 2015 година ЮУАЕЦ подписа договор за изпълнение на тази услуга с полското предприятие «ALSTOM Power Sp.z.o.o» за 8 милиона и 196 хиляди евро, което по сегашния курс представлява почти 213 милиона гривни.

Конкурсът премина с участието само на един кандидат, т.е. освен полското предприятие никой друг не е имал право да участва в конкурса. От атомната електроцентрала обясниха това с факта, че към днешна дата в Украйна няма опит при използване на други технологии за ремонт на ротора на турбогенератор тип  ТВВ-1000-4У3, освен по технологията на фирмата «ALSTOM Power Sp. z o.o.».

“През 2011 година при извършване на ремонт на турбогенератора ТВВ-1000-4У3 на втори енергоблок е била установена повреда на ротора и той е бил заменен с резервен. От тогава централата не разполага в оперативен резерв с изправен ротор. ЮУАЕЦ има насъщна необходимост от срочно извършване на капиталния ремонт на ротора на турбогенератора за създаване на резерв в случай на отказ на някой от роторите на турбогенераторите, които са в експлоатация на шестте блока на централата. Договореният срок за изпълнение на поръчката е 8,5 месеца. При сегашното положение, отказ на някой от роторите ще създаде условия за нанасяне на големи щети на компанията (еднодневен престой на един от енергоблоковете струва около 2 милиона гривни). Особено остро стои въпросът за наличие на резервен ротор за турбогенератора през есенно-зимния период” , пише в документацията за конкурса.

Източник: https://news.pn/en/money/151824

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари