ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия не успява да убеди Люксембург в безопасността на своите АЕЦ – официална информация

20.01.2016

Люксембург съобщи, че белгийските власти не са успели да разсеят загрижеността на страната относно безопасността поне на един от белгийските остаряващи ядрени реактори.

„Не сме убедени, защото не получихме отговори на всичките си въпроси, така че все още има празнина в безопасността“, заяви съветникът в Министерство на околната среда Олаф Мюнишдорфер.

„Не сме напълно убедени, че е направено всичко, за да се установи произходът на пукнатините“, добави той.

По-рано представители на люксембургските и белгийските власти се срещнаха, за да обсъдят наличието на микропукнатини в корпуса на реактора на белгийската АЕЦ „Тианж“ 2.

Централата е на един час път от Брюксел и на същото разстояние от Люксембург, който, заедно с Германия изразява безпокойство относно безопасността на белгийските централи.

Белгийските власти намериха малки пукнатини в АЕЦ „Тианж“ 2 през 2012 г. и в АЕЦ „Дул-3“, разположена северно от голямото пристанище Антверпен.

След като бяха затворени за ремонт, двете централи бяха пуснати в края на 2015 година, но малко след това АЕЦ „Дул-3“ бе отново спряна поради изтичане на вода.

Белгийският национален оператор Electrabel и Федералната агенция за ядрен контрол (AFCN) твърдят, че няма опасност нито в АЕЦ „Тианж“, нито в АЕЦ „Дул“, въпреки пукнатините.

Подробности на: http://www.nuclearpowerdaily.com/reports/Belgium_fails_to_reassure_Luxembourg_over_nuclear_safety_official_999.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари