ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


До дни АЯР ще издаде лиценз за експлоатация на ХССОЯГ на площадката на АЕЦ “Козлодуй” – подробности

15.01.2016

Агенцията за ядрено регулиране организира пресконференция, на която представи дейността си за изминалата 2015 година.

Пресконференцията се проведе на 14 януари 2016 г. (четвъртък) от 11 часа в Голямата зала на Учебния център на АЯР (бул. “Шипченски проход” № 69). Присъстваха много представители на СМИ.

Постепенно ще ви запознавам с различните аспекти от дейността на агенцията и отговорите на журналистическите въпроси.

Следващата седмица Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще издаде лиценз за експлоатация за хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво.

АЕЦ „Козлодуй“ вече е закупила над 72 контейнера, в които ще се съхранява отработеното гориво от малките блокове на централата.

За „Хоризонт“ заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров обясни, че хранилището за сухо съхранение ще освободи мокрото хранилище и ще осигури безпроблемна експлоатация на оставащите в работа блокове.

Проектът върви от 7-8 години, а три години е отнел процесът на въвеждане в експлоатация. Нито една касета няма да остане в мокрото хранилище, увери Станимиров.

Както ви е известно: http://atominfo.bg/?p=1951 На 28 ноември 2011 година председателят на Агенцията за ядрено регулиране връчи на АЕЦ „Козлодуй“ разрешение за въвеждане в експлоатация на “Хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво от реактори ВВЕР-440”.

В обхвата на разрешението влиза въвеждането в експлоатация на сградите, съоръженията и инсталациите, които имат основно, спомагателно и обслужващо предназначение, пряко необходими за експлоатацията на хранилището съгласно техническия проект на съоръжението.

Дейностите по разрешението се ограничават до последователно приемане и поставяне за съхраняване в хранилището на 6 броя контейнери “Констор 440/84”, заредени с отработено ядрено гориво.

Разрешението е издадено със срок на валидност от 3 години.

Следващата стъпка от процеса на лицензиране при изграждането на ХССОЯГ е издаването на лицензия за експлоатация.

Подробности за проблемите при въвеждането в експлоатация на ХССОЯГ ще намерите на: http://atominfo.bg/?p=13256

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Тежките метали и мисли за бъдещето – изводи от конференцията ТЖМТ

През октомври в руския град Обнинск, известен с това, че там е изградена първата атомна електроцентрала в света, се събраха специалисти от десетина държави...

Още »

АЕЦ “Козлодуй” постави рекорд по време на ПСЕ сред енергоблоковете с ВВЭР-1000

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари