ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ростовска АЕЦ – На четвърти блок беше поставен в проектно положение корпусът на реактора

30.11.2015

«Допуските при поставянето са много сериозни, например, денивелацията на различните участъци на корпуса на реактора не трябва да превишава 0,1 милиметра при диаметър 5 метра», – казва директорът на Волгодонския филиал на ЗАО «Сезам», Олег Шуляр.

С помощта на крикове корпусът на реактора ВВЭР-1000 е бил пренатоварен на специална железопътна транспортна количка и преместен в транспортния шлюз на енергоблока. След това с полярния кран е бил повдигнат в централна зала на реакторно отделение за поставяне върху околния пръстен в шахтата на реактора.

За извършване на тази важна и точна операция в реакторното отделение е била създадена “чиста зона”. Операцията наистина е “ювелирна”, защото 320-тонният корпус на реактора трябва да застане върху опорния пръстен с точност до милиметър. Следващият етап е регулиране на главния разьем (терминал, съединител) на корпуса на реактора, където точността е още по-висока – 0,1 милиметър.

По-нататъшните планове са амбициозни – до края на годината трябва да бъдат поставени в проектно положение четирите парогенератора и да бъде подадено напрежение “собствени нужди”, което ще позволи да започнат пусково-наладъчните работи.

“Поставянето на корпуса на реактора означава, че като цяло строителните дейности са завършени и започва монтажът на основното оборудване. Корпусът на реактора е първата многотонажна единица от това оборудване. След това започваме да монтираме парогенераторите и през януари трябва да осигурим възможност за монтаж на главния циркулационен тръбопровод”, – разказва за най-близките планове директорът на Ростовската АЕЦ Андрей Салников.

Пускът на четвърти енергоблок на Ростовската АЕЦ през 2017 година ще осигури пълната енергийна сигурност в южната част на страната, включително и полуостров Крим.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-142624?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19