ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЭЛ ще достави опитна партида ТВС-Квадрат в Швеция

22.02.2012

 Горивната компания ТВЭЛ ще започне да доставя опитни партиди касети „ТВС-Квадрат“ на шведската компания „Vattenfall„, пише КоммерсантЪ-Украина.

  След получаването на лиценза е бил подписан договор с шведската компания „Vattenfall Nuclear Fuel AB“ за доставката на първата опитна партида (48 касети с размер 17х17).

 

 Касетите „ТВС-Квадрат“ ще бъдат заредени в реактора (тип PWR, производство на френската  AREVA) на АЕЦ „Рингхалс-3″.  

 Проверката на опитната партида ЯГ, произведено в новосибирския НЗХК, ще продължи няколко години, уточняват от ТВЭЛ. В случай на успех ще може да се обсъждат търговски доставки на гориво.

 Проектът „ТВС-Квадрат“ се разработва от ТВЭЛ вече няколко години. В момента компанията доставя само шестостенни касети за АЕЦ по съветски (руски) дизайн.

 “ТВС-Квадрат“ – това са четиристенни сборки собствена разработка, които до скоро не бяха лицензирани за използване в АЕЦ на Европа и САЩ. В ТВЭЛ по-рано очакваха, че търговските доставки на ТВС-К ще започнат не по-рано от 2015-2016 година.

  Vattenfall е една от най-големите енергийни компании в Европа, притежаваща включително, и няколко АЕЦ в Швеция и Германия. Атомните електроцентрали на компанията са със сумарна мощност 6,8 GW и през 2010 година са произвели ¼ от електроенергията (43,6 милиона MWh).

 

Източник: AtomInfo.Ru

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари