ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Делото срещу Богомил Манчев е прекратено поради липса на доказателства

27.11.2015

Българската прокуратура прекрати наказателното дело срещу собственика на компанията „Риск инженеринг“ Богомил Манчев, поради липса на доказателства.

Следствието беше започнато през 2013 година след като се появиха подозрения за злоупотреби, които изглежда са допуснати по време на работата на компанията по проекта АЕЦ Белене.

По-точно, следствието твърдеше, че фирмата на Манчев е получила от държавните структури до 18 милиона евро заплащане за консултации по Белене в периода след прекратяване на реализацията на проекта – след март 2012 година.

Манчев отхвърляше всички обвинения. Според думите му, съответният договор между „Риск Инженеринг“ и националната електрическа компания (НЕК) е бил сключен през 2005 година, и действието му не е било формално спряно след прекратяване на строителството на АЕЦ “Белене”.

Делото срещу Манчев и изпълнителния директор на българския филиал на „WorleyParsons“ Събин Събинов е било прекратено още на 1 октомври 2015 година, три дни преди изтичане на законния двугодишен срок за разследване.

Между другото, самият Манчев не счита ситуацията за изчистена, защото не е съгласен с основанието за прекратяване на делото. Двамата със Събинов са обжалвали прокурорското постановление в съда в София, изисквайки да се измени формулировката за прекратяване на производството “поради отсъствие на състав на престъпление”.

Засега разглеждането на заявлението на Манчев и Събинов не може да започне поради отвод на първия назначен съдия.

Източник: http://atominfo.ru/newsm/t0144.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари