ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белоярска АЕЦ – Първи изпитания на турбината на четвърти енергоблок с реактор БН-800

26.11.2015

На четвърти енергоблок на Белоярската АЕЦ с новият реактор БН-800 бяха извършени първите изпитания на турбината, съобщават от пресцентъра на централата.


“На енергоблокът с реактор БН-800 за първи път беше произведена пара, чрез която беше извършено пробно завъртане на турбината по щатна топлинна схема, така нареченият “първи толчок на турбината”. Основната цел е да се определи нивото на вибрациите на елементите на турбината за извършване на съответните настройки (наладки)”, – обясниха от пресслужбата на централата.

За справка

Мощността на монтираната на енергоблока кондензационна турбина, произведена от “Ленинградският машиностроителен завод”, е 885 MW.

Преди първия пуск мощността на ядрената паро-произвеждаща установка (ЯППУ) беше повишена до 15%, за да се произведе достатъчно количество пара – необходима за пробния “толчок”. В бъдеще, при работа на номинална мощност, през турбината ще преминават повече от 3170 тона суха пара с температура 485 оС на час”, – добавиха от пресслужбата на АЕЦ.

БН-800 е реактор със затворен горивен цикъл. Чрез него ще се минимизират радиоактивните отпадъци (РАО) и ще е разшири горивната база на ядрената енергетика.

Белоярската АЕЦ на името на Курчатов е разположена в Свердловска област в близост до града-спътник Заречный.

Новият четвърти блок с мощност 800 MW трябва да стане най-мощният в света с реактор на бързи неутрони.

Източник: http://tass.ru/ural-news/2470620

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари