ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NASA: повредата в системата за електрозахранване на МКС не представлява заплаха за екипажа

18.11.2015

NASA не изключва, че излезлият от строя блок за комутация на постоянен ток, който предава електроенергията от слънчевите батерии навътре в станцията, ще се наложи да бъде подменен.

 

Неизправността в системата за електрозахранване на Международната космическа станция (МКС) не е попречила на работата и не представлява никаква заплаха за безопасността на екипажа. Това съобщиха в понеделник от NASA във връзка с неизправностите станали на американския сегмент на орбиталния комплекс в края на миналата седмица.

“Това не се е отразило на работата на екипажа, станцията е запазила контрол над положението си на орбита, връзката също е продължила да функционира нормално, – отбелязаха от космическото ведомство на САЩ. – Екипите от специалисти на Земятаобсъждат бъдещите планове за ремонта. Преминалите на резерва канали за електроснабдяване функционират нормално”.

NASA не изключва, че ще се наложи излезлият от строя блок за комутация на постоянен ток, който предава електроенергията от слънчевите батерии навътре в МКС, да бъде заменен. Такъв резервен на борда няма и тепърва трябва да се достави. Това може да направи в началото а следващата година американският товарен кораб “Дракон” на компанията SpaceX.

Блокът се намира на външната страна на орбиталния комплекс, и за подмяната му е необходимо да се излезе в открития космос. Такова решение ще бъде взето по-късно.

По-рано от руския Център за управление на полетите (ЦУП) съобщиха, че повредата в системата за електрозахранване на американския сегмент на МКС, която се случи в петък поради късо съединение, не се е отразила на работата на руския сегмент.

“Сега нормалното електроснабдяване на станцията е напълно възстановено. Космонавтите и астронавтите нямат никакви проблеми”, – съобщават от ЦУП.

В сегашната експедиция на МКС влизат руснаците Олег Кононенко, Сергей Волков и Михаил Корниенко, американците Скотт Келли и Челл Линдгрен, а също и японецът Кимия Юи.

Източник: http://tass.ru/kosmos/2443483

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари