ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – Кораб с ядрени отпадъци замина за Австралия

19.10.2015

Кораб транспортиращ 25 тона остатъци от преработването на ОЯГ замина за Австралия в петък, независимо от протестите на активистите за “екологичното бедствие, което се очаква да стане”.

Корабът BBC Shanghai напусна френския порт Cherbourg след като местните чиновници, които направиха обследване в сряда, потвърдиха годността му. Товарът трябва да пристигне до края на годината в щата Нов Южен Уелс на Австралия.

Това са радиоактивни отпадъци от отработило ядрено гориво, което Австралия е изпратила във Франция за преработка на 4 пратки в края на миналия и началото на този век, съобщиха от австралийската организация за ядрена наука и технологии – Australian Nuclear Science and Technology Organisation (ANSTO) в петък.

Преработването на ОЯГ включва изваждане на урана, плутония и другите делящи се материали, а останалите вещества стабилизирани в стъклена матрица са поставени в специален контейнер.

“Контейнерът, поставен в ядрения отсек на кораба, след като пристигне в австралийското пристанище, ще бъде доставен в ядрения обект Lucas Heights при съответна спец-операция”, – казаха в специално изявление от ANSTO.

“Корабът беше избран от Areva, а след това беше направена пълна инспекция от френските морски власти за сигурност и от френския регулатор по ядрена безопасност на 14 октомври. Мереходността на съда е потвърдена и сертифицирана”.

Френската група за екологични акции на Greenpeace призова за разтоварване на кораба изпращан от Areva.

“Areva, почти е банкрутирала, използва боклукчийски кораб за превозване на РАО, без някаква сериозна инспекция!”, – написа Denis Baupin депутат от френската партия на зелените.

Гринпис за Австралия и Тихия океан твърди, че корабът, собственост на немската фирма BBC Chartering, предразполага към “екологична катастрофа” защото Шанхай е включен в “черния списък на САЩ поради ниските му показателите за безопасност”.

Още много подробности вижте на: http://www.nuclearpowerdaily.com/reports/Dustbin_ship_takes_nuclear_waste_to_Australia_from_France_999.html

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари