ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай и Великобритания създават съвместен център за изследвания и иновации (JRIC)

30.09.2015

Пекин и Лондон ще работят по съвместното финансиране на Фонд за център за ядрени изследвания на стойност 50 милиона лири, чието седалище ще бъде във Великобритания.

Това съобщиха китайският вицепремиер Ма Кай и британският министър на финансите Джордж Озбърн по време на Седмата среща за икономически и финансов диалог между Великобритания и Китай в Пекин.

Озбърн съобщи и за постигнато споразумение между британското графство Къмбрия и китайската провинция Съчуан, с което се задълбочават търговските връзки между тях за извеждането от експлоатация на ядрени обекти и управлението на ядрени отпадъци. Думите му идват след уверението, че британското правителство ще осигури 2 милиарда лири за изграждане на АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, като в проекта може да участва и Китай.

Националната ядрена лаборатория на Великобритания (NNL) съобщи миналата седмица, че ще ръководи съвместния Център за изследвания и иновации (JRIC) заедно с Китайската национална ядрена корпорация (CNNC).

Центърът, който ще съвместява проекти в различни области от целия ядрен горивен цикъл, ще „работи като портал, за да позволи на британските компании и академични организации и техните китайски колеги да работят заедно в сфери от взаимна полза“ и ще подкрепя експертите с високо ниво на експертиза и в двете компании, заявиха от Националната ядрена лаборатория на Великобритания

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/NN-China-UK-to-fund-nuclear-research-centre-25091502.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари