ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – Министерството на енергетиката ще инициира въпроса за връщане от РФ на отпадъците от преработката на ОЯГ

29.09.2015

Министерството на енергетиката и въгледобива на Украйна планира да подпише договор с Русия за връщане в страната на радиоактивните отпадъци, които се генерират вследствие на преработката в руските предприятия на облъченото ядрено гориво от реакторите ВВЭР-440 на Ровненската АЕЦ.

Това съобщиха на кореспондента на ТАСС от пресслужбата на ведомството, позовавайки се на съответната заповед.

По решение на министерството е била създадена работна група, която да се заеме с подготовката на препоръки за оператора на украинските АЕЦ – компанията „Энергоатом“ с цел подписване в бъдеще на договор с руското производствено обединение „Маяк“.

“Работната група ще подготви препоръкии ще отработи позицията на Украйна за преговорите за определяне на собственика на ценните продукти при преработката”, – се казва в документа.

На Энергоатом е дадено поръчение да представи на министерството проект от директиви за подписване на договор с руската страна.

Сега украинското ОЯГ от енергоблоковете ВВЭР-440 на Ровненската АЕЦ се преработва от предприятията в РФ. В съответствие с договореното, в Украйна подлежат на връщане остъклените високоактивни отпадъци, което трябва да става по условията но отделен договор.

Последващото съхраняване на високоактивните отпадъци е планирано да става в специално при-повърхностно хранилище в Украйна.

Като място за разполагане на хранилището за безопасно съхраняване на отпадъците и подготовката им за погребване в геологични формации е определен строящият се комплекс „Вектор“ – http://atominfo.ru/newsk/r0681.htm – в чернобилската забранена зона

Източник: http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/2296290

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари