ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания и Франция в тясно ядрено партньорство

20.02.2012

 

   Франция и Великобритания влизат в тясно партньорство за развитието на ядрената енергетика, съобщи BBC. Англия признава, че ядрените централи са неотменна част от енергийния микс на страната и се разчита на тях да осигурят нужната диверсификация на източниците. Това стана ясно след визитата на 16 февруари на британския премиер Дейвид Камерън в Париж и срещата му с френския президент Никола Саркози.

   Споразумението, което предстои да се подпише формално, ще даде възможност за множество търговски споразумения в сферата на ядрената енергетика между френски и британски компании. Идеята е частният и държавният сектор да заработят в по-ефективно партньорство. Смята се, че оборотът от този тип сделки ще надхвърли 500 млн. паунда, а новосъздадените работни места във Великобритания ще са поне 1 500.

   Проектите между двете държави ще се съгласуват с Международната агенция за ядрена енергетика. Тяхна цел е осигуряването на безопасна електроенергия за гражданите на достъпна цена, като същевременно ще се работи и върху подсигуряването на системи и екипи за бързо реагиране при аварии.

   Във Великобритания вече са определени 8 града, в които е възможно построяването на ядрени централи. Това са Брадуел, Хартълпуул, Хейсъм, Хинкли Пойнт, Олдбъри, Шефийлд, Сайзуел и Улфа. В началото на този месец бе получено разрешение и за построяването на първия реактор в страната от 1978 година насам.

Реакторните договори

   Договорите подписани на 17 февруари включват ангажимент за 400 милиона паунда (630 милиона долара) от страна на Rolls-Royce за производство на оборудване и осигуряване на услуги за реактора който ще бъде построен от Areva. Друг договор, в размер на 100 милиона паунда, сключен с Kier и BAM Nuttal, е за предварителните строителни работи по централата Hinkley Point C в полза на EDF.

 

20.02.2012

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари