ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Франция завърши пробната сглобка на новия саркофаг за Чернобилската АЕЦ

15.09.2015

Специалистите от френските строителни корпорации „Bouygues“ и „Vinci“ завършиха пробното сглобяване на разработеното от тях укритие за Чернобилската АЕЦ.

Това съобщи вестник „Le Parisien“.

Впоследствие огромната конструкция, с ширина 250 метра и височина 100 метра, ще бъде разглобена и доставена на обекта в Украйна.

След като бъде монтирана отново през 2016 година по специален релсов път ще бъде нахлузена над зданието на рарушеният от взрива корпус на четвърти енергоблок на АЕЦ, който сега е покрит със стария саркофаг.

Както отбелязва изданието, създаденото във Франция укритие е “по-високо от статуята на свободата, по-широко от стадион „Стад де Франс“ и пет пъти по-тежко от Айфеловата кула”.

“Новият защитен корпус ще позволи да се осигури изолиране на разрушения реактор от околната среда.Той също ще защити старият саркофаг от неблагоприятните климатични въздействия, които ускоряват разрушаването му. За в бъдеще конструкцията ще позволи при осигуряване на всички норми за безопасност да се работи по демонтажа на стария саркофаг и на реактора”, – отбеляза Мишел Шуа, експерт от френския институт за ядрена безопасност и радиационна защита.

От своя страна специалистите на „Bouygues“ съобщиха, че след като двете гигантски арки на новата конструкция бъдат херметично монтирани и поставени върху блока, “по тях ще започне работа за монтиране на специална иновационна система за вентилация, необходима за предотвратяване на корозията на конструктивните материали”.

Новият саркофаг е разчетен за продължителна експлоатация – в продължение на 100 години.

Според мнението на Балтазара Лендауер, заместник-директор на департамента по ядрена безопасност на ЕБВР, която финансира проекта, “новият саркофаг ще позволи да се създадат добри условия за дейностите по разглобяване и демонтиране на реактора на блока”.

Според мнението му, за тези дейности, които трябва да започнат през 2017 година, “ще са необходими много десетилетия”.

Програмата е на стойност над 2 милиарда евро.

Източник: http://atominfo.ru/newsl/s0633.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари