ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия въвежда режим на необогатяване на уран в рамките на сделката по иранската ядрена програма

09.09.2015

Министерството на външните работи на Русия е подготвило проект на указ на президента “За мерките по изпълнение на резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН от 20 юли 2015 година”, съгласно който, действащите сега ограничения по отношение на сътрудничеството с Иран няма да засягат работата на руските компании по модифициране на обекта “Фордо”, пише “Коммерсант”.

Русия, като член на “шесторката” от международни посредници, пое редица задължения по прилагане на постигнатото споразумение. Но докато относно Иран действат санкциите на СС на ООН, струкурите на Русия не могат да започнат реализирането на тези проекти.

Документът ще позволи да се снемат редица забрани и ограничения, наложени от президента в изпълнение на резолюциите на Съвета за Сигурност на ООН от 2006, 2007, 2008 и 2010 година по отношение на Иран.

Става дума за “доставките, продажбата или предаването на предмети, материали, оборудване, стоки и технологии и предоставянето на всякаква свързана с това техническа помощ”.

Както отбелязва изданието, съгласно Съвместния всеобхватен план за действия, на завода „Фордо“ в течение на 15 години няма да се извършват научно-изследователски и опитно-конструкторски работи, свързани с обогатяване на уран.

В завода, с участието на руските специалисти, ще бъде организирано производството на медицински изотопи.

Русия ще започне да изпълнява задълженията си по иранската ядрена сделка “само при условие на представяне от Иран на гаранции за извършване от руска страна на проверки за начина на използване на всеки от предоставените предмети (материали, оборудване, стоки и технологии) съгласно заявените цели”.

Според думите на източника на изданието, президентът на Русия Владимир Путин ще подпише указа през следващите седмици. Сега страните подготвят технико-икономическа обосновка на проектите.

Вижте оригинала на материала на сайта „Совершенно секретно“ : http://www.sovsekretno.ru/news/id/8014/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари