ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – Варианти за енергийно бъдеще

19.02.2012

   Продължаването на срока за експлоатация на всичките 58 енергоблока на френските АЕЦ е оптимален вариант за развитие на националната енергетика до 2030 година от гледна точка на цената на електроенергията за потребителите.

  Това е извода от разработените сценарии за дългосрочно развитие на енергийния отрасъл, подготвени от правителствената експертна комисия «Енергетика-2050».

  Оптималният сценарий предвижда 55 милиарда евро капитални разходи за модернизиране на действащите АЕЦ, продължаване на срока на експлоатацията им до 60 години и активно строителство на нови ядрени енергоблокове след 2030 година.

   В този случай, както съобщава агенция «Bloomberg» позовавайки се на доклад на комисията, цената на електроенергията към 2030 година ще бъде 52-59 евро/MWh.

  Съгласно втория сценарий, който предполага замяната на действащите блокове след изтичане 40-годишния срок за експлоатация с реактори EPR с мощност около 1650 MW, разработка на AREVA. Това изисква да се въвеждат в експлоатация през периода 2020-2030 година средно по два реактора годишно, всеки с цена 5-6 милиарда евро. По този начин, цената на електроенергията към края на следващото десетилетие ще достигне 60-73 евро/MWh.

   Третият сценарий предвижда аналогичен график за извеждане от експлоатация със заместване на половината от извежданите реактори с енергоблокове на базата на EPR. В този случай цената на електроенергията ще нарасне до 69-79 евро/MWh.

   Последният сценарий предвижда затваряне на всички енергоблокове след 40-годишна експлоатация и замяната им с възобновяеми енергийни източници и ценрали на органични горива. Това ще  струва на страната 100 милиарда евро към 2030 година и ще доведе до поскъпването на електроенергията до 80-102 евро/MWh.

Източник: Nuclear.Ru

19.02.2012

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари