ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия – АЕЦ може да останат по-дълго

18.02.2012

 

  Белгия, която не взе участие в съвещанието на върха на страните от ЕС подкрепящи развитието на ядрената енергетика, ще се откаже от нея само когато  правителството бъде сигурно, че страната има алтернативни възможности за производство на електроенергия, заявява белгийският министър на енергетиката Melchior Wathelet Jr, цитиран от «The Wall Street Journal».

   По неговите думи, правителството още не е взело окончателно решение във връзка с това, какъв трябва да бъде енергийният баланс на Белгия към 2015 година, когато по план трябва да започне извеждането от експлоатация на три енергоблока, представляващи около 1/3 от всичките ядрени мощности.

   Сега правителството е започнало обследване, което трябва да оцени има ли алтернативни възможности, които биха гарантирали “стабилно електроснабдяване на приемлива цена и без вреди за екологията”, отбелязва министърът.

   Г-н Ватле съобщи, че правителството е отправило около 180 запитвания до инвестиционни и енергийни компании относно плановете им за инвестиране на белгийския пазар. Отговорите им ще бъдат включени в провежданото изследване.

   Между другото, енергийният експерт Wim Vanderberghe счита, че да се въведат в експлоатация енергийни мощности, които да са в състояние да компенсират затварянето на трите ядрени енергоблока е “почти невъзможно”.

   Той напомни също, че за да се реализира нов проект трябва да се изпълнят цял набор от изисквания, да се получат разрешения от ведомствата, които отговарят за охраната на околната среда, да се отчетат възможните противодействия на обществеността против новите енергийни проекти, “и всичко това да става в условията на неблагоприятен инвестиционен климат”.

   В Белгия се експлоатират седем ядрени енергоблока в две атомни електроцентрали, които произвеждат около 55% от електроенергията на страната.

  В края на 2009 година белгийското правителство обяви, че отлага планираното постепенно отказване от ядрената енергетика, но въвежда годишен данък на операторите на АЕЦ в размер общо на 215-245 милиона евро.

  Обаче след политическата криза, довела на власт новото коалиционно правителство, министерският съвет се върна към идеята за постепенно отказване от ядрената енергетика.

  По-точно, през 2013 година се планира приемането на закон, съгласно който първи и втори блок на АЕЦ “Доел” и първи блок на АЕЦ “Тианж” да бъдат спрени през 2015 година, след изтичане на срока на лицензите им за експлоатация. Последният белгийски ядрен енергоблок трябва да бъде затворен през 2025 година.

  Оказва се, както признава и Мелкиор Ватле,че правителството в момента няма дългосрочна стратегия за енергийния баланс на страната. С други думи, не знае, с какво да замени изхвърляните от експлоатация ядрени мощности.

Източник: Nuclear.Ru

18.02.2012

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари