ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ефективността на използването на ядреното гориво на Ровненската АЕЦ е на нивото на световните стандарти

17.08.2015

От 2010 година на енергоблокове №1 и №2 (ВВЭР-440/В213) на Ровненската АЕЦ се извършва преход към експлоатация на ядрено гориво от второ поколение.

Б.Р. – Понеже ние с лека ръка унищожихме малките блокове и надали някой в централата все още проявява интерес към горивото за ВВЭР-440, тази част от публикацията няма да превеждам, но е налична на руски език чрез линка в края на статията.

Сега на енергоблоковете №3, №4 на Ровненската АЕЦ с мощност по 1000 MW е извършен преход към стационарен 4-годишен горивен цикъл с топло-отделящите касети ТВСА (топло-отделящи сборки – алтернативни).

На трети блок всичките ТВСА са с “анти-дебризнен” филтър (АДФ), който повишава надеждността на горивната касета. Планира се на четвърти блок по време на извършвания ППР да бъде извършено второ зареждане на ТВСА с АДФ.

На всички групи на ОР СУЗ (органи за регулиране на системата за управление и защита) са монтирани титанат-диспрозиеви поглъщащи пръти със срок за експлоатация до 10 години.

Преминаването на Ровненската АЕЦ на горивни касети ТВСА с АДФ и новите поглъщащи елементи на ОР СУЗ позволява наред с повишаване на безопасността при експлоатацията на ядреното гориво да се намали времето за транспортните операции с ядрено гориво по време на планово-предупредителните ремонти.

За използвания горивен цикъл стойността на средната дълбочина на всички касети, изваждани от блоковете на РоАЕЦ, отговаря напълно на установените световни стандарти за енергоблоковете с реактори ВВЭР. Ефективното използване на горивото повишава безопасността и икономичността на работата на Ровненската АЕЦ.

Източник: http://www.energoatom.kiev.ua/ru/press/nngc/43916-effektivnost_ispolzovaniya_topliva_na_raes__na_urovne_mirovyh_standartov/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари