ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – количеството произведена електроенергия от слънцето се изравни с тази от АЕЦ

09.08.2015

Благодарение на извънредно слънчевото и ветровито лято в Германия производството на електроенергия от ВЕИ достигна до нови рекордни стойности.

За първи път в историята на Германия всичките слънчеви генерации в страната, произведоха толкова електроенергия, колкото и АЕЦ. През юли и едните и другите са произвели по 5,18 TWh. Това произлиза от предварителните разчети на Института за слънчеви енергийни системи ISE във Фрайсбург. Същевременно немската възобновяема енергетика установи още един рекорд.

Възобновяемата енергетика бързо увеличава своя дял

“Юли беше най-добрият за всички времена месец за производителите на електроенергия от слънцето и вятъра”, – съобщи научният сътрудник от ISE Бруно Бургер. Тези два възобновяеми източника са произвели общо 11,7 TWh електроенергия. Предишният рекорд беше регистриран през март – 11,1 TWh.

Обемът на производството от ВЕИ през юли се е увеличил благодарение на слънчевото и непривично ветровитото време за летните месеци.

Да се изравни производството на АЕЦ с действащите в страната 1,5 милиона слънчеви установки помогнаха също и окончателното изключване на една от немските АЕЦ и спирането за ППР на три ядрени енергоблока.

Още сега може да се каже, че през тази година делът на ВЕИ в немския енергиен баланс съществено ще нарасте.

През 2014 година вятърът, слънцето, биомасата и водата са осигурили 26,2% от всичката произведена в страната електроенергия, изпреварвайки за първи път по този показател традиционният лидер за отрасъла – лигнитните въглища (25,4%).

Все пак, ако се вземе предвид делът на каменните въглища (17,8%), става ясно, че доминираща роля в електро-енергетиката на Германия засега продължават да играят въглищата (общо 43,2%).

“Енергийният завой” дава видими резултати

Същевременно делът на АЕЦ в пълно съответствие с немската политика за “”енергиен завой, която предвижда свиване на ядрената енергетика и форсиране развитието на възобновяемата, падна през миналата година до 15,8%. През 2015 година той вследствие на затварянето на поредната АЕЦ (от някогашните 19 сега са останали само осем) ще се намали още.

Газовите електроцентрали са на кръстопът

Трудно е да се каже какво ще стане с газовите генерации. Делът им в енергийния баланс на страната за 2014 година спадна до 9,5%. Много години газът беше значително по-скъп от силно поевтинелите въглища на световния пазар, което доведе до спадане на конкурентната им способност на немския пазар.

Но сега цените на газа следвайки цените на нефта силно спаднаха. В този аспект правителството на страната в рамките на борбата срещу глобалните климатични промени взе курс за затваряне на най-старите и вредни за природната среда въглищни ТЕЦ.

Така, че не е изключено природният газ през тази година да успее да спре падането на своя дял в електроенергетиката на Германия.

Обаче сега наред с въглищата във все по-страшен конкурент за него се превръщат и ВЕИ.

Дали това е свързано с глобалното затопляне или не, но през тази година не само юли, но и юни беше в Германия необичайно слънчев. А и прогнозите за август предвещават обилие от слънчеви часове.

Източник: http://www.dw.com/ru/энергетика-фрг-солнечные-батареи-впервые-сравнялись-с-аэс/a-18634500

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари